Екоминистърката спря застрояването на Камчийски пясъци

Мисия Варна

31-08-2012, 17:06

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Според заповедта, публикувана днес на сайта на министерството, двата ПУП-а в района на "Камчийски пясъци" и курорта Шкорпиловци ще бъдат замразени

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова спря реализацията на "Иновативен комплекс за смесено обитаване и обслужващи дейности "Камчия парк"

Според заповедта, публикувана днес на сайта на министерството, двата ПУП-а в района на "Камчийски пясъци" и курорта Шкорпиловци ще бъдат замразени, докато преминат през задължителната по Закона за биоразнообразието оценка за съвместимост на планираните строежи със защитените зони "Камчия" и "Плаж Шкорпиловци".

Според министър Караджова подробните устройствени планове за изграждането на комплекса са одобрени на базата на решение на РИОСВ Варна от 2008 г., което е издадено в нарушение на нормативната уредба, регламентираща провеждане на процедура по оценка на плановете с предмета и целите на опазване на защитените зони от мрежата Натура 2000, в границите на които попадат.  През 2010 г. екоминистърката наложи временна забрана за строителството край морето южно от Варна.

Имотите, върху които трябваше да се строи в някогашната защитена територия "Камчийски пясъци", са собственост на фирмите "Мет риъл Истейт", "Мирта Инженеринг", "Рийс Интернешънъл" и "Бета форест".

Скандалният проект е плод на скандална заменка за придобиването на 2706 дка между устието на р. Камчия и курорта Шкорпиловци. За да стане това, един от последните девствени плажове на българското Черноморие е сменил статута си няколко пъти.

Първо от плаж е станал горски фонд, след това - пасище. С решение на ВАС имотът е изваден и от списъка на защитените местности. Според местните хора интерес към апетитния морски бряг имали мастити родни бизнесмени, но до заменки е стигнала австрийската фирма "Риис Интернешънъл", която през 2006 г. срещу 405 дка камчийски пясъци, дава 650 дка ниви във Видинско. Заменка в района прави и "Бета форест", която през 2007 г. придобива 1364 дка срещу 9000 дка край Априлци. А пък "Мирта инженеринг", срещу 1344 дка дава 9356 дка гори край София, Ловеч и Шумен. През 2005 г. Община Своге продава на търг 70 000 дка първокачествена букова гора на 170 години на цена от 150-250лв/дка. “Мирта Инженеринг” и “Бета Форест” веднага заменят част от купените на смешна цена гори с 1500 дка песъчливи “земеделски земи” на Камчийски пясъци с “голяма” полза за държавата от тази сделка – елитна гора със земя 9 категория. За награда "за добре свършената работа", кметът на Своге е назначен за областен управител на София.

Най-драстичният пример за неправомерна заменка по Северното Черноморие през последните 5 години е сделката за 707 дка южно от Варна. Заблатеният терен, който граничи с морето, е в района на Старо Оряхово. Заменката е за гори във вътрешността на страната от близо 1 900 дка.

Консултант по сделката е братът на Сергей Станишев - арх. Георги Станишев.

Фирмата, добила собствеността върху имота - "Мадара Бяла Норд", е на Момчил Караджов и Димитър Борисов, който пък е собственик на сметопочистващата фирма "Титан". След като гръмна скандалът със заменките и строителството в Карадере се оказа невъзможно, собствениците на "Мадара Бяла норд" заявиха, че ще върнат придобитите декари.

Върховна административна прокуратура да обяви за нищожни заповедите на община Долни чифлик за одобряване на подробни устройствени планове и решенията на Министерски съвет за промяна на предназначението на имоти в нарочно закритата защитена местност "Камчийски пясъци" на брега на Черно море, поискаха днес от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".
Ако не бъдат отменени тези незаконни актове, бившата защитена местност ще остане със статут на урбанизирана територия, което прави невъзможно опазването на дивата природа и възстановяването на природозащитния статут на камчийските дюни и лонгозни гори, предупреждават природозащитниците. Те очакват заповедта на екоминистъра Нона Караджова за обявяване на зоната "Камчия" за местообитанията от европейската екологична мрежа Натура 2000, която ще реши проблемите в района генерално и няма да създава неясноти пред инвеститорите.

Защитена местност "Камчийски пясъци" беше нарочно закрита след съдебно дело през 2006 г. по инициатива на дъщерна фирма на голяма австрийска банка, свързана с известен български адвокат, припомнят от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Защитена местност "Камчийски пясъци" е създадена още през 1980 г. Тя представлява буферна зона на резерват "Камчия" на брега на Черно море и опазва редки видове дюни и лонгозни гори.

От коалицията "За да остане природа в България" припомнят пълния набор от похвати, предприети, за да се застрои защитена местност "Камчийски пясъци":
- заличаване на защитения статут на Камчийски пясъци чрез съдебни дела през 2006 г.
- прекатегоризирането на дюните в пасища с цел промяна на публичната държавна собственост в частна държавна
- приватизиране на дюните и лонгозните гори чрез порочните заменки, осъществено по времето на Тройната коалиция.

В края на своя мандат предишното правителство разреши промяната на предназначението и застрояването на 3000 дка от бившата защитена местност за изграждането на хотелски комплекси. Тъй като разрешителните са издадени без оценка за въздействието върху Натура 2000, случаят "Камчийски пясъци" доведе до една от десетте наказателни процедури на Европейската комисия към България.

С идването на власт на новото правителство реалната опасност от унищожаването на Камчийски пясъци остана, тъй като налагането на забрана за промяна на предназначението на всички заменени гори със Закона за горите от 2011 г. не засяга камчийските гори и дюни, чието предназначение вече беше променено.