Тръгна конкурс за пешеходния ринг на Варна

Наградата, обявена от община Варна за най-добрия проект, е 10 000 лв. 

Конкурс за най-добър проект за естетизация и реконструкция на главните пешеходни зони пусна община Варна. 

Надпреварата е за идеен инвестиционен проект. На спечелилия ще бъдат възложени поръчки на услуги, произтичащи от провеждането на конкурса. Освен това са предвидени и парични награди за най-добрите проекти. Класираният на първо място получава 10 000 лв. За второ и трето са предвидени съответно 5 и 3 хиляди лева, а поощрителни награди са две по 1000 лева. 

Проектът "Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна чрез реконструкция на градска среда" трябва да обхваща градинката около Катедралата, пространството зад Операта, ул. "Цар Симеон І", бул. "Княз Борис І", Съдебната палата и Държавния архив. Включени са още бул. "Княз Борис І" в частта от площад "Независимост" до бул. "Цар Освободител", градинката на "Севастопол" и бул. "Сливница" от входа на Морската градина до "Мария Луиза", както и връзката главна пешеходна зона – Римски терми – море. 

Чрез проектите общинската администрация иска да набере различни идеи за оформяне и изграждане на пешеходните зони и тротоари и местата за обществен отдих. 

"С новия проект ще се търси единна концепция за градската среда – пешеходни настилки, велосипедни алеи, цветово оформление и художествено осветление, подходящи елементи на градския дизайн – малки архитектурни форми, указателни знаци, енергоспестяващо улично осветление, различни форми на градско озеленяване, както и създаване на достъпна архитектурна среда", пише в обявата на общината. 

Участниците в конкурса трябва да имат проектантска правоспособност от Камерата на архитектите и опит в проектирането на пространства с обществено значение и предназначение.