Варна ревна от легнали полицаи, бройката и цената им под въпрос

Мисия Варна

16-08-2012, 12:35

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Никой не знае каква е точната им бройка, не е ясно и колко струват

Варненци ревнаха срещу легналите полицаи, безразборно разхвърляни из града.

Реакциите в социалните мрежи са от "изнервят ужасно", през  "стават големи задръствания" до "разказват играта и на без това раздрънканите линейки, да не говорим за пациентите в тежко състояние в тях".

Проверка на ВарнаУтре показа, че из града има доста места, на които поставянето на легнали полицаи е не просто спорно, а откровено излишно. Така например пешеходна пътека с легнал полицай има под Бизнес хотела - на не повече от 10 метра от светофара. Същата е ситуацията и с първата пешеходна пътека, от която избухна истерията с легналите полицаи - зебрата, на която загина убитата от мотоциклетист Лора. Сега тя е напълно излишна след като на няма и 20 метра в посока квартал "Чайка" тук има новичък светофар. Подобни примери могат да се дадат безброй: ул. "Кракра", кв."Младост", където съоръженията трудно могат дори да бъдат преброени, кв."Чайка"...

Оказа се, че никой не знае каква е точната бройка на гумените ленти и пъпки, монтирани на всевъзможни места из Варна. "Много са", лаконичен беше шефът на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура" Стоян Димитров. По данни на кмета, само за последните два месеца са били поставени 167 нови - гумени ленти, спийдстопове или по-познати на варненци като пъпки и асфалтови гърбици. По думите на Йорданов, това струвало 350 000 лв. на общинския бюджет. Проверка във фирма вносител на ограничители на скоростта показа, че цената на дребно за една лента с дължина 6 метра е малко над 1000 лв. с ДДС. На колко ги плаща общината остава строго пазена тайна: в сайта на Агенцията за обществени поръчки липсва както обявление, така и решение за избор на изпълнител.

Междувременно в районните кметства вече получават жалби срещу "легналите полицаи". "Затрудняват движението, предизвикват задръствания и не са обозначени по никакъв начин", негодуват граждани от "Младост", официално оплакали се в районната администрация. Те настояват и излишните ограничители да бъдат премахнати.

"Освен това се чудим от къде се намериха пари за легнали полицаи, след като липсват такива за закърпване на дупки дори на големите булеварди. Ходовата част на автомобилите досега се разбиваше заради уличните дупки, сега вече и заради легналите полицаи", коментират още граждани. Според тях във Варна така или иначе няма улица, по която да може да се развие голяма скорост заради дупките.

Промени в нормативната уредба пък задължава всеки легнал полицай да бъде обозначен със знак, поставен поне три метра преди скоростния ограничител. Такива обаче на повечето места, където има легнали полицаи, липсват. Асфалтовите гърбици пък са още по-незабележими. "При дъждовно време е невъзможно да предположиш, че има гърбица", оплакаха се недоволни.  

Пешеходци пък настояват за поставянето на още ограничители на скоростта. Според тях шофьорите роптаели само по форуми и социални мрежи, но не сигнализирали официално, защо легналите полицаи им пречат.