20 000 лева награден фонд на регатата Кор Кароли

Спорт

11-08-2012, 12:17

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева даде старт на най-голямото ветроходно събитие в България 

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева даде старт на най-голямото ветроходно събитие в България – Регата „Кор Кароли - Бавария яхтс“.


„XII-та Международна регата „Cor Caroli – Bavaria yachts, powered by LEXUS” стартира днес и ще продължи до 14 август между градовете Варна, Созопол и Балчик. Тазгодишното издание събира за 12-та поредна година елита на ветроходството и предлага на публиката екстремни емоции, които са запазената марка на регатата, създадена в памет на Капитан Георги Георгиев - първият българин, извършил сам околосветско плаване с ветроходна яхта. За първи път от години организаторите на „Cor Caroli-Bavaria Yahts powered by Lexus” са подсигурили и награден фонд, който е в размер на 20 000 лева.


В тазгодишиното издание участват 38 яхти, 250 участници, които плaват под флаговете на България, Украйна, САЩ, Австрия, Франция и Панама. В първата гонка, участниците ще изминат 53 мили. Втората пък е нощна - Созопол до Балчик и е дълга 63 мили, а третата е Балчик – Варна, и е 18 мили.

„Идеята ни е регатата да става все по-атрактивна и да поддържа интереса на младите хора за плаване под ветрила. Както многократно съм казвал, ветроходството е спорт, който е достъпен за хора от 5 до 100 години. През миналата година второ място тук при нас завърши руснак на 82 години”, припомни организаторът Лъчезар Братоев от „Bavaria Yahts”, който уточни, че заедно с организаторите целят да разсеят мита, че техният спорт е само за богати хора. „Един е богаташът, който купува яхтата, а останалите 9 в екипажа може да са всякакви хора, не е нужно да са богати“, категоричен бе Братоев.


През 2012 г. се навършват точно 35 години от подвига на Капитан Георги Георгиев, който прекосява земното кълбо за рекордно краткото време от 201 дена, 21 часа и 36 минути и влиза с това свое постижение в „Книгата на рекордите Гинес”. Постижение, повторено от мнозина, но яхтата Кор Кароли и Капитан Георги Георгиев са първите в България. Регатата е прекрасен повод българите да си спомнят за самоотверженото приключение на този наш сънародник и поне за няколко дни да се потопят в атмосферата на истинските морски преживявания.