Вкараха в нова схема за измами и тел. 112

Новините

10-08-2012, 13:57

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Групата е успяла да спечели за месец около 20 хиляди лева

Задържана е група телефонни измамници, която подвеждала граждани чрез позвъняване на телефон 112,

съобщи Агенция "Фокус". Извършителите са шестима души от Горна Оряховица, потвърдиха на пресконференция от полицията.
Схемата за измами работи чрез позвъняване на случаен номер и молба към избраната жертва да набере номер 112 или 160 под претекст, че няма сигнал. В същото време измамникът не прекъсва линията. След като човекът от другата страна набере спешния номер, друг член на групата поема слушалката, представя се за лекар или полицай и започва изнудването по познатата схема за пострадал близък. От полицията съобщават, че измамниците са искали и мобилния телефон на жертвите, за да контролират и него и за да не могат те да се обадят на близките си.

Само за  месец престъпната група е успяла да спечели чрез измами около 20 хиляди лева. На шестимата са повдигнати обвинения.

Още през седмицата предупреждения за подобни измами се появиха и в социалните мрежи. В описаните там случаи са разполагали с точен адрес и ЕГН на близък, като са молили гражданите лично да се обадят и да проверят информацията на телефон в болницата. При позвъняване им вдигал човек, който се представя за диспечер и искал голяма сума за животоспасяваща операция.