Забраната за коли в Морската - тука има-тука нема

Мисия Варна

05-08-2012, 23:29

Снимка:

МАРИЯНА ХРИСТОВА

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

Колчета има до кортовете и преди Пикадили парк. На басейна ще влизат за зареждане.

Край на автомобилите в Морската градина, анонсира миналата седмица кметът Кирил Йорданов

под строгия взор на вицепремиера Цветан Цветанов. Броени часове преди влизане на забраната в сила екип на ВарнаУтре.бг провери какви промени са настъпили на основните входове на парка.

Какво беше обещано: Ограничава се достъпът на автомобили и се приема нова организация на движение на територията на Приморски парк. Охраната на обществения ред ще се осъществява денонощно от служители към МВР – Варна и патрули на охранителна фирма, се посочва в кметската заповед.
Напълно затворени за коли вече ще са входовете до басейн "Приморски" и Спортна зала, беше обявено при посещението на вътрешния министър на 1 август. Какво видяхме: бариерата под Спортна зала я няма, изчезнало е и КПП-то тук. Вместо тях яки колчета с надпис "Община Варна" завинаги са преградили пътя на елитните тенесисти.
Същите масивни прегради ще спират колите и на входа преди Пикадили парк до фаталния подлез, в който преди седмица потъна автобус.
Не така категорични са нещата пред басейн "Приморски". Там има само малки пирамидки, които лесно могат да бъдат преместени. От подписаната в петък заповед на кмета става ясно, че този вход все пак ще се ползва за автомобили - макар и само за зареждане: "Собствениците на търговски обекти в Приморски парк и на Крайбрежна алея, в частта от КПП ”Рибарски плаж” до плувен басейн “Приморски”, ще зареждат обектите от 4 ч. до 9 ч., като автомобилите ще преминават през обособените КПП за съответния район. Забранява се откритото складиране на стоки, амбалаж, търговски съоръжения, строителни материали в тревните площи на парка. Автомобилите, които след 9 ч. се намират в зоната, забранена за движение, подлежат на санкция. Нарушителите да бъдат санкционирани съгласно разпоредбите на Наредбата за обществения ред. В кметския документ се посочва още, че се забранява престоят и паркирането на моторни превозни средства на буните и подходите към тях. Нарушителите ще бъдат санкционирани, а колите им – вдигани с паяк".

Четири ще са контролно-пропускателните пункта, нарежда кметът. Първият ще бъде КПП ”Летен театър”. Той влиза в сила от 6 август, с денонощен режим на работа и ще се обслужва от служители на община Варна. Тук се запазва старата бариера, така че промени не очаквахме да видим.

Втори - КПП ”Делфинариум”, също денонощен. За него в периода от 6 август до 1 ноември, ще отговаря МВР. Живущите в района ще бъдат пропускани след представяне на документ за самоличност, в който да е отразен постоянен или настоящ адрес в местност Салтанат. В началото на алеята има нов знак: забранено преминаването с уточнващ текст под него - Не важи за живущите. Няма спомен от КПП или други удобства за полицаите, които от утре започват да контролират достъпа.

Варненската полиция ще обслужва и КПП ”Рибарски плаж” на Крайбрежна алея с денонощен режим на работа. Четвъртият -  КПП до ресторант ”Коневръза” ще се обслужва от сили на концесионера на Крайбрежна алея.

В заповедта на кмета не се споменава нищо и за входа до Зоологическата градина. Според първоначалната информация от пресконференцията ми миналата сряда колите тук трябваше да влизат само до паркинга на ресторант "Хоризонт" до запълването му. Именно това решение предизивка най-много гневни коментари тъй като по алеята северно от Зоопарка се движат много разхождащи се. Тази вечер входът към парка тук беше просто преграден с малки пирамидки, а будката на пазачите беше празна.
 
Специално за такситата, в периода 6.08. – 01.11.2012г., ще се обособят следните стоянки в близост до парка: ул. “Стефан Стамболов” до платения паркинг - 4 броя; до вход “Летен театър” –  2 броя; до вход “Спортна зала” – 5 броя.

Разрешава се денонощен достъп на територията на Приморски парк без ограничения на следните групи автомобили: МВР, Спешна помощ, Пожарната, на специализирани фирми (ВиК и Електроразпределение), на община Варна - извършващи контролна дейност и коли, обслужващи инфраструктурата. Тези групи обаче са длъжни да съобразяват движението си на територията на Приморски парк, като избират КПП за влизане и излизане, което ще позволи минимум пресичане на алеи, а така също скоростта и часовия диапазон за предвижване.

Такава беше обстановката около 21 часа на 5 август. Подробен репортаж кой и как влиза в Морската очаквайте утре сутринта.