Полицаи режат достъпа на коли до Морската градина

Мисия Варна

01-08-2012, 12:49

Снимка:

АРХИВ© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Новата организация на движение в парка ще наруши лукса на някои хора, но е важно хората да могат да се разхождат спокойно, коментира Цветан Цветанов

Нова организация за движение на автомобили в Морската градина влиза в сила от понеделник.

Нейната основна цел е да бъде спрян произволният достъп на автомобили до парка и крайбрежната алея. Това съобщи днес кметът Кирил Йорданов в присъствието на вътрешния министър Цветан Цветанов. Именно на МВР се пада основната задача да отреже достъпа на коли до парка.

Ще бъде махната бариерата на входа на Морската до басейн „Приморски“. На нейно място ще се появят преграждения, които ще възпрепятстват на 100% влизането на автомобили. Основният свободен вход за коли ще е до Пикадили парк – пътят към Алея Първа. „Все пак там има няколкостотин места за паркиране“, посочи кметът. Автомобилите обаче ще могат да се придвижат максимум до алеята под Пантеона (втора буна). Там ще има бариера и полицейски пункт. Целта е колите да не преминават нагоре към Морската градина или по продължението на плажната алея.

Полицаите ще пускат единствено автомобили, които зареждат заведенията, но това ще става само в часовете от 4 до 9 сутринта. „За следващата година обсъждаме това да става само с мотокари“, допълни Йорданов.

Бариерата към парка на входа на Летния театър остава. От там ще бъдат пускани само линейки, пожарни, полицейски патрули и коли на общинското предприятие, което поддържа зеленината и чистотата в Морската градина.

Влизането през бариерата под Спортна зала вече ще е невъзможно. Членовете на тенисклуба ще оставят колите си на паркинга и ще вървят пеша до кортовете. „Става въпрос за едни 50 метра. За хората, които спортуват, това едва ли ще е проблем“, коментира Цветанов. Той беше категоричен, че на алеята до кортовете повече няма да има паркирани автомобили.

Край р-т „Хоризонт“ движението ще бъде разрешено само до паркинга. Когато местата свършат, колите ще бъдат спирани още горе на бариерата до спирка „Акациите“. Така повече няма да има автомобили по пешеходните алеи и в този район.

Постоянен полицейски пост ще има и на входа откъм Делфинариума. Униформените ще пускат автомобили само на хора, които имат адресна регистрация там по лична карта.

По думите на Цветанов, новата организация на движение в Морската градина ще наруши лукса на някои хора. По-важното е обаче хората да могат да се разхождат спокойно в парка, който е най-приятното място във Варна.