Атентаторът, взривил автобуса, е бил два дни във Варна

Мисия Варна

22-07-2012, 18:00

Снимка:

МВР

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Планирал е покушението да се извърши на варненската аерогара

Атентаторът камикадзе е бил два дни във Варна. 

Регистрирал се е в хотел в централната част на града, където е отседнал за две нощувки, научи ВарнаУтре.бг. Хотелът е "Перфект". Той е на 2-3 минути от Фестивалния комплекс и случайно или не, се намира на метри от варненския офис на туроператорската фирма "Ортанна", чрез която израелските туристи пристигнаха в България. 

Атентаторът от Сарафово е оглеждал много обекти в България, а не само летище Бургас. Една от хипотезите на разследващите е, че първоначално той е искал да удари именно във Варна, а не в Бургас, съобщава колегата Орлин Филиповски от Блиц

Установено е, че мъжът е бил в морската столица още през юни месец. Камерите на летището в града са го запечатали на 29 юни, като лицето присъства и на записите на уличното видео наблюдение. 

Версията в тази насока е, че атентаторът е оглеждал варненското летище. Терористът е преценил, че евентуално изпълнение на кървавата задача във Варна, не би минало гладко. Причина за това се оказали редицата визити на министри в морската столица. 

На 28 юни във Варна пристигна вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов. Височайшата визита бе съпроводена от засилено полицейско присъствие в града, което вероятно е притеснило терористите. На следващия ден Цветанов обяви кадровите промени в ръководството на партията във Варна, като на същата дата камерите са засекли камикадзето на летището. 

През последните два месеца Цветанов не беше единственият, който бе на посещение във Варна. В началото на юни се изредиха няколко министри, като Лиляна Павлова и Свилен Нейков, а на 8 юли пристигна и президентът Росен Плевнелиев. Според специалисти, участващи в разследването на терористичната атака, това допълнително е стимулирало атентатора и съучастниците му да се насочат на юг. Те считат, че от редицата огледани обекти за евентуален удар, бургаското летище е било най-уязвимата точка, тъй като там няма дори външна бариера.