България с 10 медала от "Надеждите на света"

Спорт

18-07-2012, 17:07

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Три първи места при момичетата 

10 медала спечелиха най-малките български шахматисти на завършилия днес

Европейски открит фестивал на училищните шампиони "Надеждите на света" в Гранд хотел Варна. С три златни медала се отчетоха момичетата в групите до 12, 14 и 16 години.

При 8-годишните Ивайло Генов от Варна е с бронз със 7 точки от 9 кръга. Среброто е за Зено-Юлиюс Сарбу от Румъния. Победител е украинският шахматист Ян Усеф с 8,5 точки. В тази група сред момичетата най-добра бе Яна Рабчонок от Беларус.

Най-оспорваната група - на състезателите от 8 до 10 години, завърши без медал за България. Златото е за Павел Зязулкин от Беларус, втори е съотборникът му Кирил Слушак, а трети Никита Ричагов от Русия. Най-добре представилият се българин в тази група е Владимир Върбанов от Плевен, който зае 5-о място. Сред момичетата най-добра беше Адела Сарбу.

Сребро за Костадин Джалев (Благоевград) и бронз за Лъчезар Йорданов (Варна) е равносметката за България при шахматистите до 12 г. Първи в тази група е Фьодор Поляков от Русия. Варненката Надежда Петкова беше най-добра сред момичетата.

При 14-годишните златото е за Веселин Методиев от Благоевград, следван от Александър Шельопин, Русия и Христо Василев, Шумен. При момичетата тук първа е Боряна Петрова от Шумен.

Турнирът при шахматистите до 16 години остана в историята на фестивала с най-оспорваната партия, когато в 5-я кръг се срещнаха Михаил Суботски, Русия - със злато при момчетата, и Деница Драгиева, София, първо място сред момичетата. След 5 часа двамата така и не можаха да излъчат победител помежду си. Със сребро от Гранд хотел Варна си тръгва плевенчанинът Дарио Дерешки, а с бронз - Радостин Рафайлов от Шумен

93-а млади шахматисти стартираха в Деветия открит европейски фестивал „Надеждите на света”- за училищни шампиони до 8,10,12,14 и 16 години. Сред тях са състезатели от България, Русия, Франция, Холандия, Украйна, Беларус.

За първи път тази година в Деветия открит европейски фестивал „Надеждите на света” се включиха и рекорден брой български състезатели. Участието на отборите от Варна, Пловдив, Благоевград, Шумен и Плевен стана възможно с помощта на Фондация „Америка за България“.

В Гранд хотел Варна продължава Шестият открит турнир „Варна” с участието на млади шахматни надежди и утвърдени майстори и гросмайстори от България, Франция, Холандия, Унгария, Словения, Литва, Турция, Русия, Украйна, Румъния, Молдова, Беларус. След 6-я кръг снощи продължава да води гросмайстор Иван Чепаринов, България, който има 5.5 точки след реми с третия в класирането Георгий Багатуров от Грузия. Втори е Сашо Николов – България. Четвърти – варненската надежда Тихомир Янев, който днес играе с Чепаринов. Изненадите в последните 3 тура са напълно възможни и класирането няма да е ясно буквално до последната партия, тъй като всички шахматисти от 2-ро до 5-то място са с еднакъв брой точки – 5.