Фънкалеро и Александрина Симеон Квинтет откриват Джаз Фестивала във Варна

Варна Лайф

16-07-2012, 20:35

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

От 27-ми до 29-ти Юли във Варна ще се проведе традиционния джаз фестивал. Събитието ще се състои за 21-ви път в рамките на ММФ „Варненско лято” 2012

От 27-ми до 29-ти Юли във Варна ще се проведе традиционния джаз фестивал. Събитието ще се състои за 21-ви път в рамките на ММФ „Варненско лято” 2012

Александрина Симеон е родена през 1976 г. в гр. Варна.
"Тя е израснала с музика" - това важи в пълна степен за Александрина Симеон! И двамата й родители  са оркестрови музиканти, баба - оперна певица, и Александрина насред всичко това. Тя започва да свири на цигулка на 5 години, слуша оперните репетиции на баба си, а след това пее ариите сама, пред огледалото. Не може да има по-добра подготовка за сцената!

Сега българската певица, работеща и живееща в Аугсбург, която се чувства напълно у дома си и в джаза, и в други музикални жанрове, проправя своя път в света на музиката.

В първия  си солов проект "корени и влияние", тя е избрала мелодии от родината си и ги комбинира с влияния от цял свят. Хора и култури, които са оставили следа и характеризират музиката й през последните години, се сливат в текстовете и композициите на певицата.

Български ритми и мелодии посрещат джаз хармонии, латиноамерикански дух отговаря на прочувствени вокални пасажи, а африкански ритми обогатяват и вдъхновяват. Основната тема обаче  си остава любовта към джаза.

Във втората и третата вечер на фестивала, който по традиция се провежда в двора на Археологическия музей почитателите на Джаза могат да се насладят на концертите на Лезек Моздзер (Полша), Джи  Би Джи Прожект (Дончев, Рамонд, Кюгел, Захариев – България и Германия),  Петър Момчев Квартет и Блек Сии квартет (Лантош, Хорват, Киортсоглу, Вапиров – Унгария, Гърция, България). Концертите са с начален час 20,30.

Международният джаз фестивал "Варненско лято" е основан през 1992 година. Провежда се по инициатива на саксофониста Анатолий Вапиров всяка година в края на Юли и началото на Август в продължение на 3 дни. Основен организатор е Община Варна в партньорство с "Варненско джазово общество". 

Гостували  са Алберт Мангелсдорф, Доменик Пифарели, Мел Уелдрън, Луис Склавис, Карин Крог, Джон Сърман и мн. др.  На фестивала са свирили почти всички български джазови изпълнители – "Бели, зелени, червени", "Акустична версия", Борисов Биг – Бенд, Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Теодосий Спасов, Стоян Янкулов и др. До 2000 г. се провежда във Фестивален и конгресен център – зала 1, а след това - в двора на Археологическия музей.