3 години условна присъда за бившата шефка на административния съд

Мисия Варна

16-07-2012, 12:10

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Наказaнието е с 5 г. изпитателен срок по обвинение за получаване на подкуп от 10 000 лева

Три години условно получи бившият председател на Варненския административен съд Анелия Цветкова.

Софийски градски съд я призна за виновна по обвинение за получаване на подкуп от 10 000 лева преди 4 години. Условната присъда е с пет години изпитателен срок.
С това решение на магистратите делото срещу съдия Цветкова на първа инстанция приключи.

Цветкова беше задържана на 17 юли 2008 г. при получаване на подкупа. Тогава тя беше шеф на административния съд. ДАНС задържа съдийката във варненски ресторант, където тя имала среща с човека, донесъл 10-те хиляди лева – предприемача Стефан Стефанов. След това при обиск в дома на Цветкова са открити 88 500 лева, 28 900 евро, 3270 долара и около 400 грама злато.

Прокуратурата внесе обвинителния акт в съда през април следващата година. Според обвинението Цветкова е поискала подкуп от 60 000 лв. в качеството си на длъжностно лице. Получила половината от тях, за да реши конкретно дело в полза на една от страните. Също така прибрала и още 10 хиляди лева за същата цел.
Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно Цветкова през май 2009 г.

В малкото си медийни изяви след ареста съдийката твърдеше, че е станала жертва на постановка. Тя разкри, че бизнесменът Стефанов, който донесъл 10-те хиляди лева в ресторанта, всъщност е неин бивш интимен партньор. Според Цветкова в случая не ставало въпрос за корупция, а за отмъщение на лична основа.

Предприемачът и синът му Георги Стефанов бяха основни свидетели по делото.