Ще броят делфините с безшумни самолети

Мисия Варна

15-07-2012, 14:06

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

До месец ще бъде подписан договор с Европейската комисия за реализацията на проект на стойност 500 000 евро за преброяване на морските бозайници

Преброяване на делфините ще започне тази есен в Черно море.

Това обяви главен асистент Виолин Райков при откриването на Център на Балканската асоциация за околна среда в Института по океанология. До месец ще бъде подписан договор с Европейската комисия за реализацията на проект на стойност 500 000 евро за преброяване на морските бозайници, заяви пред Радио Варна директорът на центъра. Според него данните за 100 000 делфина в Черно море са от 40 години и не отговарят на реалността. Делфините ще бъдат преброени от наблюдатели, разпределени в групи по четирима и по осем души, които ще пътуват с безшумни самолети и бързи катери.

Вторият във Варна Център на Балканската асоциация за околна среда ще се занимава с морски науки и технологии. Става дума не само за опазване на морето, но изобщо за опазване на околната среда, брегозащитата и управление на рибарството. В момента от Института по океанология реализират с Румъния проект на стойност 400 000 евро, посветен на създаването на единни наръчници за уеднаквяване на взетите проби за оценка на рибните запаси.