Моряците от "Ина" стягат нов протест

Мисия Варна

11-07-2012, 10:02

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В неделя моряците подкрепени от варненци правят протестно шествие в центъра

Втори протест на моряците от кораба „Ина” ще се проведе във Варна.

Този път зад изстрадалите български граждани ще се наредят и жители на морската столица. Преди месец се проведе първия протест, който бе подкрепен от морски лица. 

Следващата неделя - на 22 юли те отново ще се съберат, този път на Козирката. В 15:40 часа ще тръгне по бул. "Княз Борис I" през Севастопол за да стигнат  до сградата на община Варна.

Сагата на моярците продължава вече година. На 22 юли  2011 г. в гръцки териториални води е задържан кораба "Ина". На борда му плават шестима български моряци. Същите биват задържани в страната по обвинение за участие в организирана престъпна група. На борда на плавателния съд са намерени 3000 мастър бокса цигари. След кратък престой в арест, при ужасни условия, българите са освободени. Шест месеца те остават в съседна Гърция, при българи, които им оказват помощ. Буквално в последния момент, гаранцията за освобождаването им плаща български бизнесмен. Въпреки, че са пуснати в България, те не са оневинени и тях ги грози съд и затвор в средиземноморската република.

През цялото товеа време, моряците не са получавали заплати от корабособствениците – Георги Стоянов Мишков и Станчо Хараламбев Вълчев. Двмата отказват да съдействат.

Вече завърнали се в родината, моряците започват борба срещу корабособствениците. Обикалят всички институции – МВнР, МВР, прокуратура, инспекция по труда. Резултатите обаче са фрапиращи – държавата твърди, че не може да помогне, тъй като шестимата българи са частен случай. 

С втория протест моряците искат да обърнат внимание на държавните мъже, както и на широката публика, че в съседната членка на ЕС, продължава да лежи старши помощник-капитанът Недялко Петров. Неговото здравословно състояние вече е критично.