Общината под обсада, протестът за Морската не мина без арести (+)

Мисия Варна

03-07-2012, 18:45

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

ВИДЕО: Сърфист No1 падна в битка за Морската, общо петима арестувани

Над 1000 протестиращи и брутални арести белязаха поредния протест в защита на Морската градина във Варна.

Демонстрацията започна малко преди 18:30 часа, като около 500 човека окупираха пространството пред общината и градинката между сградата на местната администрация и Археологическия музей. Дежурните скандирания "Мафия" и "Искаме си Морската" огласиха демонстрацията.

Заради заканите на протестиращите, които се организираха чрез Фейсбук, че ще окупират сградата на община Варна, масово полицейско присъствие заварди входовете на билдинга. По време на протеста от главния вход на общината надникна шефът на общинската дирекция "Опазване на обшествения ред" Стойчо Бакалов, който обаче не си и помисли да излезе.

Междувременно от булевардите "Сливница" и "Осми Приморски полк" се зададоха още протестиращи. Над 1500 души бяха обявили във Фейсбук, че ще присъстват на днешния протест. Само за минути бройката на демонстрантите набъбна и над 1000 души блокираха кръстовището.

18:50 По-голямата част от протестиращите насядаха по уличните платна, а за да призоват и останалите, завикаха "Сядайте". Жива верига около сградата на местната власт пък направиха тези, които останаха прави.

19:00 Кордон от полицаи се оформи на платното от страната на общината. Полицаите започнаха да приканват насядалите да станат, като ги дърпат един по един. В отговор протестиращите им подаряваха цветя.

Служител на реда обясни на млада майка, седнала на земята с детето си, че е по-добре да освободят платното, за да не се стигне до полицейска намеса. Това предизвика бурни освирквания от протестиращите, които завикаха "Без агресия".

Полицията не пощади от грубо отношение, бутане и дърпане и 83-годишния основател на Карин дом, филантроп и бивш външен министър Иван Станчов. Повече от половин час движението в центъра бе блокирано, а колите и градските автобуси, заклещени в протеста, се изпразниха.

ФОТОРЕПОРТАЖ »

19:30 Протестиращите се ориентираха към приключване и кротко започнаха да стават от платното, с уговорката утре да се върнат отново, но този път да влязат в сградата на общината, за да изразят недоволството си срещу приемането на  ОУП. Няколко минути след това започнаха и размириците. Младо момче, застанало на островчето на светофара на кръстовището, бе подканено от жандармеристите да се премести. Младежът обясни, че не е направил нищо, което обаче предизвика гнева на органите на реда. Момчето се възпротиви на това, че полицаите го дърпат и поиска да му се легитимират, което изнерви още повече униформените. Последва брутален арест, въпреки исканията на задържания за намесата на адвокат. Четирима полицаи влачиха момчето по уличните платна, след което го натъпкаха в патрулката.

Станали свидетели на ареста, разотиващите се като по сигнал отново се събраха в компактна маса и повторно блокираха движението. Викове "Пуснете момчето" огласиха кръстовището. Последва нов арест, този път на младеж, на когото полицаят се разкрещя, че го посочил. "Ръката долу", изрева служителят на реда, след което последва команда "Прибирайте го". Виждайки сцената, майка с деца се хвърли в краката на жандармеристите в знак на протест срещу безпричинното задържане.

Последваха още 3 ареста. Сред арестуваните е шефът на спортен клуб "Лазур", известен като сърфист No1 - Доктора. Задържаните бяха отведени в Първо районно управление.