Мургавите събирачи на липа от улиците защитени, няма кой да ги спре

Мисия Варна

02-07-2012, 09:26

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

От регионалната екоинспекция обявиха, че контрола е работа на общината. Администрацията пък не знаела кой точно трябва да глобява ромските билкари

Цъфналите липи и тази година изкарват сигурен доход на ромите във Варна. 

Вече втора седмица мургавите са плъзнали по улиците, въоръжени с метли и чували и събират липовия цвят директно от улични платна. Прахът и боклуците също влизат в чувалите заедно с билките. Това обаче изобщо не притеснява ромите, които намират пазар за изметено. Кой купува "продукцията", не казват, но според сертифицирани билкари, липата от улицата успява да намери пазар в някои пунктове за изкупуване. Най-често цената се договаряла с пазарлък, според количеството.

Сред циганските билкари имало и такива с привилегии. Тези, които имали връзки с "Чистота" се уговаряли с уличните метачки, да вземат и изметената от тях липа от варненските улици. Така връзкарите успявали да напълнят повече чували от конкурентите си. 

Варненските роми открай време припечелват от липовия цвят примесен с боклуци. Само за ден успяват да съберат десетки чували. Оказа се обаче, че няма кой да ги санкционира и на зима продукцията им се превръща в чай с боклуци и прах. "Ние контролираме пунктовете, които изкупуват билките. Те имат книги, в които се записва от кого са купили лечебните растения и съответно позволителното на продавача, на базата на което има право да събира", обясни шефката на Регионалата екологична инспекция във Варна Румяна Радилова. Тя уточни, че санкциите за събирането на липа от улиците е в правомощията на общината. Служители от общинската дирекция "Обществен ред", част от която е екологичния контрол пък открито признаха, че не знаят дали е тяхна работа да санкционират "уличните" берачи.