След 3 години и 8 месеца: Пуснаха Иван Славков под гаранция!

Мисия Варна

27-06-2012, 22:54

Снимка:

АРХИВ/VARNAUTRE.BG

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

Решението на съда дойде дни след като Европейският съд по правата на човека /European Court of Human Rights/ прие жалбата на арестанта и инициативния комитет в негова защита

След близо 4 години в затвора без присъда бившият общински съветник Иван Славков ще може да се върне в дома си

срещу гаранция от 85 000 лева.

Решението на съда, който отказваше да пусне Славков въпреки хода на делото и здравословното му състояние, дойде дни след като стана ясно, че Европейският съд по правата на човека /European Court of Human Rights/ изпрати официален отговор арестанта и Инициативния комитет, създаден в негова подкрепа и отстояващ искането за честен и справедлив процес. От документа става ясно, че жалбата до европейската правораздавателна институция, изпратена на 04.06.2012г., е заведена в деловодството под №36250/13.06.2012г.

"ЕСПЧ реагира светкавично. Практиката показва, че необосновани сигнали, в които са изложени непотвърдени и голословни твърдения, се приемат за несериозни и не се разглеждат от Съда в Страсбург.
Фактите, посочени в жалбата на Славков са напълно обективни, мотивирани и конкретни, и това е дало основание на правозащитниците в Европейския съд да се задействат и отговорят в тези кратки срокове. Реакцията на ЕСПЧ за пореден път доказва, че делото срещу Иван Славков е модел за безпрецедентно потъпкване на човешките права, за което обвиняемият е сигнализирал нееднократно, в писма до български и международни институции. И докато отговорите от страна на българските правораздавателни и инспектиращи органи са, че няма никакви доказателства за подобни твърдения, то от Европа са категорични: човешките права на Иван Славков са грубо погазени. От ЕСПЧ изпратиха официални формуляри, които следва да бъдат попълнени и изпратени в Страсбург в най-кратки срокове. Те трябва да са придружени с копия на абсолютно цялата документация по делото, с която разполага защитата на Славков, както и с текстовете на всички жалби и отговорите по тях", обясняват от Инициативния комитет.

Случаят "Славков" привлече вниманието на Асоциацията на Българските адвокати за правата на човека и Международния Комитет за защита правата на човека - Comite International pour la Protection des Droits de l'Homme, които също са категорични, че нарушения има и изискаха цялата документация по делото.

Близките на Иван Славков трябва да внесат гаранцията от 85 хиляди лева до 15 дни. Прокуратурата може да обжалва решението на Варненски окръжен съд в рамките на 7 дни.