Финансираме "Южен поток" със заемни средства

Новините

21-06-2012, 13:50

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев смята, че печелившият за България проект "Южен поток" трябва да се финансира със заемни средства, за да се намали риска върху Българския енергиен холдинг.

"По-добре проектът "Южен поток" да бъде финансиран със заемни средства, защото по този начин ще се намали рискът върху Българския енергиен холдинг като акционер в дружеството".

Toва каза днес енергийният министър Делян Добрев, цитиран от Дарик. В същото време БЕХ трудно ще осигури необходимите средства за съфинансиране, дори и да са 50 процента от необходимата сума за изграждането на тръбата - или 300 млн. лв., коментира още той. Принципно според него Няма опасност България да не участва в проекта и той е печеливш за България.

Отстъпката в цената на природния газ, която "Газпром" ще направи за България, е изчислена в пари и дали ще я получим от 1 юли до края на годината или от 1 септември до края на годината, тя ще бъде 115 млн. долара и тази сума на отстъпка ще бъде калкулирана от ДКЕВР при определяне цената на природния газ, заяви министър Добрев по повод очакваното намаление на цената на синьото гориво. В момента, в който решим отворените въпроси относно проекта "Южен поток", ще подпишем и тази отстъпка, добави Добрев.

 Пътните карти за строителството на интерконекторните връзки с Румъния и Гърция се спазват, като до края на юли се очаква да бъде дадено разрешение за строеж на румънската връзка. Миналата седмица пред Дарик енергийният министър обясни, че около 300 млн. лева би струвало включването ни в проекта „Южен поток" като собствени средства. Той обаче допълни, че страната ни предпочита тези пари да бъдат инвестирани в други проекти, а участието в газовата тръба да бъде основно със заеми. „Южен поток-България" е 50% собственост на БЕХ и 50% собственост на Газпром.

Добрев обясни още, че намалението на цената на руския природен газ с 11 на сто ще влезе в сила тогава, когато страната ни подпише окончателно споразумението за газовата тръба, което трябва да стане до 15 ноември.