Моряците от арестувания кораб "Ина": "Не желаем да бъдем роби!"

Мисия Варна

21-06-2012, 10:47

Снимка:

Петко Момчилов © IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

С плакати „Не желаем да бъдем жертви и роби”, „Мишков, стига лъжи, изплати ни заплатите!”, моряците от кораба "Ина", техни колеги и близки се събраха днес пред офиса на един от собствениците

Моряците от кораба „Ина”, който миналото лято беше задържан в Гърция, организираха протест срещу един собствениците на плавателния съд Георги Мишков.

С плакати „Не желаем да бъдем жертви и роби”, „Мишков, не се крий, поеми отговорността си!”, „Мишков – екзекутор на моряците и техните семейства”, „Мишков, стига лъжи, изплати ни заплатите!”, моряците, техни колеги и близки се събраха днес пред офиса на Мишков на ул. "Дебър", ден преди да се навърши една година от ареста им.

Моряците настояват да получат възнагражденията си и протестират срещу бездействието на държавните институции по казуса.

Сумата, която работодателят им дължи, възлиза на общо 130 000 щатски долара. Тя се е натрупала по време на 5-месечния им арест, след като на борда на кораба бяха открити 3000 мастербокса цигари.

В края на месец ноември съдът в град Нафплио позволи на петима български моряци да се приберат в родината си, като задържан в южната ни съседка продължава да бъде помощник-капитанът Николай Петров. Корабът „Ина" бе задържан на 22 юни на гръцкото пристанище Елефсина по обвинение в контрабанда и организиране на престъпна група. Това се случи, след като бреговата охрана откри на борда 3000 мастербокса цигари. Плавателният съд, пътуващ под флага на Коморските острови, се е движел от Никозия към Дуръс. Гръцките власти конфискуваха кораба и товара му.