Тръгва делото на собствениците в кв. "Изгрев" срещу общината

Мисия Варна

20-06-2012, 10:09

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Собствениците искат съдът да признае бездействието на общината и Агенцията по кадастъра за устройственото проектиране на територията

Открито съдебно заседание по дело на 250 собственици на имоти в кв. "Изгрев" срещу община Варна и Агенцията по кадастъра е насрочено за днес.

Делото ще се гледат във Варненски окръжен съд, в залата на гражданското му отделение в 13:30 часа. През април първото заседание не се състоя заради нередовно призоваване на 7 от ищците.

Съдът ще разглежда предявеният колективен иск от собственици на имоти в проектния кв."Изгрев" заради многобройните възлагания от община Варна на устройственото проектиране за територията на квартала, които са завършвали неуспешно. Основната причина за неуспешното проектиране е липсата на пълна и точна кадастрална карта и кадастрален имотен регистър за цялата територия на "Изгрев".

Собствениците искат съдът да признае бездействието на двете институции в изпълнение на вменените им от Законите задължения за устройственото проектиране на територията и ги задължи в законово установените срокове да ги изпълнят, като осигурят влезли в законна сила Устройствени планове.

Към момента законовият статут на тази територия е неурегулирани земеделски земи, а практически прилагания режим от община Варна за имотите в нея е като за урбанизирана територия.


Като привременна мярка , гарантираща изпълнението на тези задължения, собствениците са предявили съдът да постанови спиране от община Варна на начисляването на  суми  за имотен данък "земя" и такса смет върху нея от 1 януари 2012 г. Те искат и възстановяване на начислените им суми за това от последните 5 години, които не се дължат земеделски земи.

Частното производство по предявената привременна мярка е висящо във Върховния касационен съд.