Средношколското общежитие "Михаил Колони" е пред рухване

Мисия Варна

14-06-2012, 18:35

Снимка:

Архив

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Ако не бъде направен ремонт сградите няма да са използваеми за новата учебна година

Двете сгради на средношколското общежитие „Михаил Колони“ са в окаяно състояние.

Още през септември миналата година Районната здравна инспекция затвори четвъртите етажи. До момента община Варна не е изпълнила предписанията на инспекцията, стана ясно от заседанието на комисията по наука и образование към местния парламент.

Директорът на общежитието Росен Божков настоя пред комисията, ако не може да бъде извършен цялостен ремонт на покривите, поне да се отделят пари за частично отстраняване на течовете. След последните валежи водата вече се стичала и в обитаемите стаи на третите етажи в двата блока. В общежитието живеят 215 ученици от социално слаби семейства. Децата са от други населени места, но учат във Варна.

Божков се надявал да осъществи ремонта чрез проект финансиран от държавния фонд „Стихийни бедствия и аварии“. След земетресението в Перник обаче не вярва, че ще получи одобрение. Освен това е необходима и подмяна на тръбопроводната отоплителна система. Ако не бъде направен поне минимален ремонт двете сгради на общежитието ще се превърнат в неизползваеми през следващата учебна година.

„Сградите на общежитието са пред рухване“, подчерта пред колегите си Костадин Костадинов от коалиция „Варна утре“. Той предложи комисията да задължи кмета Кирил Йорданов да представи конкретен план за спасение на „Михаил Колони“. Или да предложи друго решение за настаняване на децата, а това общежитие да бъде зарязано. Останалите съветници се обединиха около това предложение.

Кадри от разрухата вижте тук.