„Газпром” финансира българската част на „Южен поток” за сметка на транзита?

Новините

09-06-2012, 10:43

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

„Газпром” може да плати и своята, и българската част, като след това ще си възвърне тези разходи чрез плащанията за транзит”

„Газпром” може да финансира българската част на газопровода „Южен поток” за сметка на бъдещите плащания за транзит, съобщава „Газета Ру” като се позовава на източник, близък до проекта.

Тази седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма на България Делян Добрев съобщи, че София може да не подпише до 15 ноември споразумението за строителство на газопровода „Южен поток”, тъй като Русия „е предявила нови изисквания към финансовия модел, преди да се съгласи да предостави отстъпка за природен газ”. Източникът поясни, че са възникнали трудности, в това число и заради това, че българската страна не разполага с достатъчно средства за финансиране на своята част от „Южен поток”. Предполага се, че строителството ще бъде платено при условията на проектното финансиране – 30% от средствата ще бъда предоставени от участниците и 70% от банки. Поради недостига на средства в България, „Газпром” може да поеме финансирането от страна на участниците в проекта за сметка на бъдещите плащания за транзит по българския участък.

„Газпром” може да плати и своята, и българската част, като след това ще си възвърне тези разходи чрез плащанията за транзит”, казва източникът.

За извършването на тези дейности през ноември 2010 г. бе подписано акционерно споразумение между "Газпром" и "Българския енергиен холдинг" за създаването на дружеството "Южен поток България", в което двамата собственици държат по 50 на сто от капитала. По оценки от края на 2010 г. българското участие в проекта ще струва около 400-500 млн. евро.