Ученици се състезават по програма „ЕВРОСКОЛА” на Европейския парламент във Варна

Мисия Варна

08-06-2012, 14:36

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

Ученици от 12 училища в Североизточна България ще се борят за квоти за участие в програмата „Eвроскола“ на Европейския парламент. Състезанието ще се състои на 9 юни, събота, в Концертно студио на БНР — Варна от 10,30 часа.

На 9 юни за първи път във Варна  ще се състои регионално състезание „Eвроскола“.

Ученици от 12 училища в Североизточна България ще се борят за квоти за участие в програмата „Eвроскола“ на Европейския парламент. Състезанието ще се състои на 9 юни, събота, в Концертно студио на БНР — Варна от 10,30 часа.

Отборите, класирани на първите места, ще получат дати за участие в програмата „Евроскола“ за своите училища, вероятно за второто полугодие на 2012 година. Повече от 60 български училища и над 1000 български младежи са участвали в програмата "Евроскола" досега от 2006 г. насам.

Целта на състезанието е да даде възможност на учениците да спечелят квота за програмата „Eвроскола“, като демонстрират познания и умения за динамичен дебат по актуална европейска тема и владеене на един от трите работни езика в „Евроскола“: английски, френски или немски.

Състезанието се организира в сътрудничество с Министерството на образованието, младежта и науката и със съдействието на Община Варна. Бюрото работи в партньoрство и с информационните центрове на д-р Андрей Ковачев и на Светослав Малинов, български членове на ЕП. Българско национално радио — Варна е медиен партньoр на събитието.

За втора поредна година Информационното бюро на Европейския парламент в България организира във Варна поредица от публични събития, които стартират на 9 юни.

На 9 юни, събота, от 10,00 часа, в Концертно  студио на БНР-Варна Информационното бюро на ЕП в България организира пресконференция с участието на Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП, и на Теодор Стойчев, пресаташе в Информационното бюро на ЕП.

Също на 9 юни, от 19,00, на алеята до Слънчевия часовник в Морската градина, ще бъде открита фотоизложбата „5 години членство на България в ЕС“. Експозицията се състои от 30 снимки, които разказват историята и показват хронологията на членството на България в ЕС чрез избрани знакови за този период моменти. След София изложбата ще бъде показана за първи път във  Варна от 9.06.2012 г. до 17.06.2012 година.