Уникална операция във Варна: В Терапията имплантираха говорна протеза вместо ларинкс

Мисия Варна

05-06-2012, 17:05

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Загубата на гласа е най-тежката остатъчна стигма при излекуваните от рак на гърлото пациенти

Уникална за Варна операция извърши екип на клиниката по УНГ болести към УМБАЛ „Св. Марина” ЕАД.

При млад пациент от град край Варна с напреднал карцином на гърлото екипът с ръководител д-р Н. Сапунджиев д.м., асистенти д-р Илиев, д-р Цветков и анестезиолога д-р Желева, са осъществили разширена резекция на целия ларинкс и метастази в шията. Подобни тежки туморни резекции са рутинна практика в клиниката.

Новото в случая е, че по време на самата операция на мястото на разрушените от карцинома гласни връзки е имплантирана изкуствена говорна протеза. Целта й е да позволи на пациента отново да говори дори и без ларинкс. Загубата на гласа е най-тежката остатъчна стигма при излекуваните от рак на гърлото пациенти. С новата техника се дават отлични шансове на пациентите след края на лечението да се върнат към естествената си социална и трудова среда.

Пациентът е понесъл операцията много добре. След 24-часово интензивно наблюдение в КАРИЛ той вече е изведен от реанимация, чувства се добре и започва раздвижването му. Преди "проговарянето" трябва да се изчакат стандартните 5-6 дни за зарастване на оперативната рана. Новите говорни протези биха могли да се прилага и при пациенти, които са били оперирани за рак на гърлото в миналото и са загубили напълно гласа си. В подобни случаи имплантацията на говорна протеза и "проговарянето" могат да станат в рамките на още по-къс период - 1-2 дни.

Д-р Н. Сапунджиев е възпитаник на Медицинския университет във Варна. След завършването си специализира в Катедрата по оториноларингология на МУ Варна, а след това в Philipps Universität, Марбург, Германия. Там под ръководството на професор J. A. Werner разработва докторантурата си, която защитава с отличие magna cum laude. През периода 2004-2006 работи в Клиника по УНГ болести на МБАЛ „Царица Иоанна – ИСУЛ” под ръководството на проф. И. Ценев, проф. К. Кунев и доц. И. Чалъков. Бил е стипендиант на Deutscher Akademischer Austauschdienst (2001), Philipps-Universität,–Марбург, Германия (2002-2004) и Ernst Schering Foundation (2007). От 2006 г. работи в Клиника по УНГ болести – УМБАЛ „Св.Марина“ Варна.