С фалшиви ремонти надули сметката за бул."Трети март"

Мисия Варна

05-06-2012, 00:08

Снимка:

Дарик

Автор:

РОСИЦА КОЛЕВА

Всичко от Автора

В проектно-сметната документация, изготвена от местната администрация, на фирмата-строител е трябвало да се плати поне три пъти за махането на стария асфалт от пътя

В първоначалния проект на стойност 12 млн. лв. за рехабилитацията на бул. "Трети март" няколко пъти са били заложени пари за една и съща дейност, научи ВарнаУтре.бг.

В проектно-сметната документация, изготвена от местната администрация, на фирмата строител е трябвало да се плати поне три пъти за махането на стария асфалт от булеварда. Макар, че при цялостен ремонт на път асфалтът се премахва само веднъж и не се полага, докато не се изгради подземната инфраструктура, проектът е предвиждал друго.

Според документацията ремонтът е трябвало да започне с премахването на стария асфалт срещу определена сума. Следва изграждане на отводнителна система, канализация и шахти, както и полагане на електрически кабели. Изненадващо обаче премахването на стария асфалт присъства в проекта преди всички дейности, които са част от цялостния ремонт. Като всеки път за изриването на настилката се залагат нови суми.

Именно от фантомната дейност е дошла и разликата в парите необходими за ремонта. Само преди два месеца кметът Кирил Йорданов поиска от строителния министър Лиляна Павлова 12 млн. лв. за обновяването на 2,5 километровия път. Тогава вместо финансова помощ от държавата кметът получи съвет, подчинената му администрация да преосмисли калкулациите си, а министърката напомни, че с толкова пари строи 25 км второкласна пътна мрежа. При вчерашното си посещение във Варна министър Павлова обяви, че общината вече е представила нови сметки за ремонта на "Трети март". Според преизчисления проект булевардът можело да се ремонтира и с 9 млн. лв.