Парите за бул. "Трети март" паднаха на 9 млн. лв.

Мисия Варна

04-06-2012, 14:01

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Не е задължително "Градски транспорт" да купува "Транстриумф", за да бъдат отпуснати парите за интегриран градски транспорт във Варна

Проектно предложение за ремонт на бул. "Трети март" във Варна на стойност 9 млн. лв. е представила местната администрация на строителния министър Лиляна Павлова. 

Това обяви самата тя по време на представяне на проекта за саниране на жилищните сгради по оперативна програма "Регионално развитие" във Варна днес. Дали обаче редуцираната с 3 млн. лв. сума за пътя ще бъде отпусната от държавата, все още не е ясно. 

Проектът за ремонт на 2,5-километровата отсечка е поевтинял, защото от него са отпаднали допълнителните екстри като детски площадки и зелени пространства.

"Освен това цените за строителство не са били актуализирани. Проектът е стар и е калкулиран, когато строителството струваше по-скъпо", обясни министър Павлова. 

При предишно посещение на Лиляна Павлова във Варна за същия проект кметът Кирил Йорданов поиска сумата от 12 млн. лв. Стресната от цифрата, министърката тогава отсече, че с толкова пари се прави рехабилитация на 25 км второкласна пътна мрежа. 

Намалената сума се е оказала по-приемлива за регионалния министър. По думите й проектът ще бъде представен пред финансовото министерство, което да прецени ще се отпуснат ли пари. 

В сметките не влиза ремонтът на ул. "Вяра", която е продължение на булеварда, уточни по-късно зам.-кметът по европейските въпроси арх. Димитър Николов. 

Със сигурност

не е необходимо условие "Градски транспорт" да купува частния превозвач "Транстриумф",

за да бъдат отпуснати парите по проект интегриран градски транспорт във Варна, каза още министър Павлова.

"Проектът е на стойност 114 млн. лв., ще бъдат отпуснати 90 млн. лв.", уточни тя. По думите й общината ще решава дали да завърши сделката. Думите й потвърди и арх. Николов, който обяви, че окончателно решение в коя посока да тръгне общината  ще се вземе до края на седмицата - дали да купува "Транстриумф" или да се откаже.

"Ако се реши покупко-продажбата да се осъществи, сделката трябва да се финализира до 6 месеца", каза още той.