30 милиона гълта сметището във Въглен

Мисия Варна

31-05-2012, 14:27

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В село Въглен ще бъде изградена нова модерна клетка за компостиране на боклука, обяви екоминистърката Нона Караджова във Варна.

До края на юни Община Варна ще подпише договор за регионалната система за отпадъци, която ползва заедно с Аксаково.

Стойността на проекта е 30 милиона лева. С тях ще бъде рекултивирано депото за битови отпадъци в село Въглен, ще бъде изградена нова модерна клетка за компостиране на боклука, както и прилежаща инфраструктура. Това обяви министърът на околната среда Нона Караджова, след откриването на модернизираната пречиствателна станция за отпадни води във Варна.

По думите на министърката в близко бъдеще рециклирането и компостирането на битовите отпадъци ще освобождават общините от допълнителни екологични такси. Тези облекчения са предвидени в новия закон за управление на отпадъците, който скоро ще бъде гласуван в парламента.

Според европейските изисквания до 2020 г. всяка страна в ЕС трябва да оползотворява най-малко 50 на сто от отпадъците, които могат да се рециклират. Биоразградимите отпадъци, които се депонират, пък трябва да бъдат намалени, каза още Караджова.

Целта на българското екоминистерство е до 2016 г. общините да оползотворяват 35 на сто от отпадъците, а през 2018 г. процентът да достигне до 45. С изпълнението на тези изисквания ще бъде обвързано и освобождаването на общините от допълнителни екотакси.