ВСС праща прокурори в задгранична командировка заради „Медузите“

Мисия Варна

30-05-2012, 17:48

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Изпълнението на международните съдебни поръчки забавя разследването на "Медузите"

Причините за забавянето на знаковото дело, известно като „Медузите“, са две.

Това показва проверка на ВСС, чиято цел е била да установи защо се бави разследването.

В зрелищна полицейска акция преди малко повече от две години, МВР задържа тогавашният председател на Варненския общински съвет Борислав Гуцанов, бизнесменът Даниел Славов – Дънката, прокуристът на общинското дружество „Градски транспорт“ Пенчо Пенчев и главната счетоводителка на фирмата.

Те са разследвани за източване на средства от „Градски транспорт“ чрез сделки за купуване на рециклирани автобуси от Франция и Германия. И до ден-днешен прокуратурата не е внесла обвинителен акт в съда, макар че преди година окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров обяви, че това ще стане до месец-два. Към днешна дата той официално твърди, че разследването продължава и забавяне по него няма.

Според доклада от проверката, изнесен миналия месец на заседание на ВСС от неговия член Кирил Гогев, причините за забавянето не са в разследващите органи. Повечето от писмените доказателства били в чужбина. Прокурори и следователи са изпратили няколко международни съдебни поръчки до различни държави. Те обаче се изпълнявали много бавно и незадоволително, което пък налагало допълнителни поръчки.

По думите на прокурор Чавдаров международните съдебни поръчки са общо 6. Още когато стана ясно това юристи коментираха, че изпълнението на въпросните поръчки ще отнеме години наред.

След арестите от МВР бяха обявили, че сделките с автобуси са за над 2 милиона евро. Сумата платена на фирмите, от които са купени рейсовете обаче била два пъти по-малка, а останалите средства били отклонени чрез посредници.

Заради бавното изпълнение на международните съдебни поръчки доклада на ВСС препоръчва на окръжния прокурор на Варна да командирова свои хора в чужбина. Прокурор Чавдаров не коментира пред ВарнаУтре.бг дали препоръката е изпълнена, тъй като това е вътрешна информация от разследването.

Другата препоръка на ВСС е окръжната прокуратура да намери варненска фирма, която да се занимава с превода на документите, които се изпращат в чужбина. Сега с това се занимавала софийска агенция за преводи, което забавяло нещата с по още 3-4 месеца.