Иде сесия! Как да учим по-ефективно

Животът

21-05-2012, 14:29

Снимка:

sleep.com

Автор:

Виктор Чудинов

Всичко от Автора

ВарнаУтре.бг ви представя няколко стратегии за учене, с които сесията да стане песен, a изпитите само разходка до университета...

Поредната сесия се задава със страшна сила.

Професорите градят плановете си за дълги поправки  и адски тестове.  Заради изпитите остава малко свободно време, никакво пиене и много, много четене. Изобщо няма бягане от оковите на учебниците, а ликвидациите надничат зловещо зад рамото на студента.  

На всичкото отгоре, обикновено той запомня много малко и то изветрява почти веднага след изпита.

„Има ли друг живот?”, както се казваше в една реклама.

Естествено, отговорът е, че има.  Един много съществен проблем на образованието е, че никой никога не отделя време и внимание да ни научи как точно да учим. И обикновено човек възприема най-безполезния, но пък най-достъпен начин – този на безкрайното четене и зубрене.  Това, което малцина знаят, е, че всъщност едва ли има по-лоша идея.  А подготовката за изпитите изобщо не е нужно да бъде тежка, сложна, времеемка и дори може да бъде приятна.  

Всъшност, оказва се, че простото четене до откат е една от най-малко продуктивните стратегии за учене и е тотално несъобразена с начина, по който работи човешката памет. Основният проблем идва от това, че когато учим от писмен текст, натоварването над ума е огромно. Текстовете, особено в университета, са тежки, сложни и  пълни с излишна информация, която трябва да се филтрира. Често идеи и концепции, които иначе би трябвало да са много важни, са разделени от много страници и отношението им остава незабелязано.

ВарнаУтре.бг ви представя няколко стратегии, с които да си улесните невероятно живота покрай изпитите, да ги вземете с нормална оценка, а и да ви остане свободно време.   

Умствени карти

Обикновено, проблем на лекциите и текстовете в учебниците е, че изсипват един самосвал информация в не особено смлян вид.  Много от нея е само пълнеж, който е напълно излишен. Това, от което имаме нужда, е само най-най-важното и то подредено в ясна йерархична структура. Така че всяка важна идея да е изразена с една дума и ясно да се вижда връзката между всички идеи.  Тук на помощ идват така наречените умствени карти (mind maps).  Какви са ползите от тях?

На първо място – показват превъзходно съотношението и структурата на идеите. На второ – пестят място – можете да съберете 20 страници лекция на едната страна на лист А4. И трето – помагат за запаметяването. Успехът им е свързан с един феномен на ученето – а именно, че когато имаме добре структурирана и изчистена от излишното информация, я запаметяваме много по-ефективно. На практика, когато направите умствена карта на дадена лекция, я обработвате много по-дълбоко и по начин, съответен на умствената архитектура. Изобщо - помагате на собствения си ум.  Нещо по-важно: да стоите до късно предния ден е напълно ненужно. Ако отделите час-два да си направите умствена карта на лекцията веднага щом сте я взели, ще бъде необходимо само бързо (но задълбочено) да я прегледате в деня преди изпита.

Техниката Фейнман

Това е една страхотна техника, която ще ви позволи да разберете идеи, които не разбирате, или да научите по-бързо такива, които вече сте разбрали. А ако веднъж направите това, то вече ще сте готови за изпита. А самата техника е много проста: Трябват ви само лист, химикал и 20-на минути. След което обяснявате сам на себе си (или на някой близък, съквартирант, котката) това за което учите, но като на човек, който си няма идея за какво иде реч. Използвайте рисунки, схеми, метафори, сравнения и аналогии.  Или както е казал един мъдрец преди много години: „Най-добре можеш да овладееш едно изкуство, като го преподаваш”. А щом в главата ви всичко е подредено и свързано с нещата, които знаете, вече няма нужда и от учене

Тестове, още тестове, повече тестове

Едно от нещата, които са най-важни за усвояването на ново знание, е прилагането му. Особено що се отнася за неща, които трябва да знаем 1:1 тази техника ще бъде незаменима. Състои се в това да си подготвите тестове или въпроси по това, което се опитвате да научите. След това се подлагате на тези тестове, намирате си задачи, които изискват да приложите новото знание. За нула време то ще бъде затвърдено и достъпно веднага. Освен това ще бъдете тренирани за самия изпит. Две в едно!

Добрият сън

Една от най-лошите идеи, която за жалост много студенти прилагат, е да стоят да учат до ранни зори преди деня на изпита. След това ги скъсват. Спането е нещо изключително важно за усвояването на знание и пропускането му, особено в нашия случай, е рядко лоша идея.

Там е работата, че по време на сън познанията и спомените се консолидират и утвърждават. Наученото става част от системата спомени. В същото време недоспиването е силно свързано с по-лоша памет, по-ниска концентрация и изобщо все неща, които не искате да ви се случат, докато професорът ви гледа строго и очаква от вас да кажете каквото и да е по темата.

Естествено, най-добрият резултат ще бъде постигнат от комбинирането на тези техники. Всяка от тях е тествана неведнъж от психолозите и ползата им е многократно доказана. Изисква се малко усилие, докато бъдат овладени, но след това ползите са неизмерими, а университетът престава да бъде трудност.