WWF: Околната среда се влошава, въпреки мерките

Новините

15-05-2012, 09:30

Снимка:

photobucket.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Въглеродните емисии са се увеличили с 40% в последните 20 години, но две трети от тази промяна са от последното десетилетие. И това далеч не е единствения проблем на околната среда

Според доклад на организацията WWF състоянието на околната среда се влошава, независимо от вземаните досега мерки за опазването й

Нарастващата световна популация, масовата миграция към градовете, увеличената консумация на енергия и високите въглеродни емисии са сред факторите, които оказват по-голям натиск от когато и да било в човешката история. 

Според доклада на екологичната организация, световната нужда от ресурси се е удвоила от 1996 и сега са необходими 1,5 години за възстановяването на ресурсите, използвани за 1 година. Ако тази тенденция се запази до 2030 ще имаме нужда от две планети за да успеем да покрием нуждата си от ресурси.

Най-алармиращо, според доклада, е че много от промените се ускоряват независимо от международните конвенции. Въглеродните емисии са се увеличили с 40% в последните 20 години, но две трети от тази промяна са от последното десетилетие.  

В богатите държави, обаче, има известно подобрение. Индексът за биоразнообразие в тях се е повишил със 7% от 1970, но за развиващите се страни той е паднал с 60%.

Демографската промяна също е огромна –градовете са увеличили популацията си с 45% от 1992.

Нарастващ проблем е и достъпа до вода в много части от света.  По-голямата на популацията и развитието на земеделието оказват огромен натиск върху водните екосистеми, а достъпът до прясна и питейна вода е все по-затруднен.

Според авторите пикът на световната популация се очаква някъде през този век. Въпреки, че вече достигна 7 милиарда човека, нарастването на населението е спаднало до 1,2% от 1,65% спрямо 1992.