Обяснете на близките си как да действат в спешна ситуация

Крими

07-05-2012, 12:46

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

Три случая на телефонни измами само за ден във Варна.

Нелепите измами, в които възрастни хора са ужилени с по няколко хиляди лева, не спират

въпреки всекидненвните напомняния за изобретателността на престъпниците.  Три случая по познатия сценарий има само за ден във Варна.

В петък 80-годишна варненка, живееща на ул. «Рила», е предала 5000 лева на измамник. Около 18 ч. й се обадил непознат на домашния й телефон. Представил се за лекар и обяснил, че синът на възрастната жена, който живее в САЩ, се нуждае спешно от лечение. 5000 лева била цената на спешно нужните инжекции.

Същия ден около 13,50 ч., 61-годишен варненец провел разговор с непознат, представил се за лекар. Според обаждането дъщерята на нарочения за източване мъж е пострадала в катастрофа и са нужни пари за лечението й. Малко по-късно човекът предал 4 700 лв. на непознат, дошъл пред дома му.

На 75-годишна варненка с адрес на ул. «Ат. Манев» пък се обадил непознат, който се представил за следовател от Второ РУП. Обяснил, че синът й е убил дете в катастрофа. Жената предала 90 лв. и 25 грама златни накити на непозната 30-35-годишна мургава жена.

Престъпниците няма да се откажат да търгуват с паниката и шока на близките ви. Затова вземете мерки сами. Чувайте се често с тях. Обяснете им внимателно как да се свържат с вас при спешен случай. Освен своя мобилен телефон, оставете им номерата на съпруга/та си, на децата, на съседите, приятелите, на колега или личния ви лекар. Ако се налага, сложете всички номера на видно място, запаметете ги на бързи клавиши на телефоните на майка си или баща си, особено, ако живеят сами. Проиграйте сценария на връзката и установяване на случилото се при подобна ситуация.