Ликвидират търговията на открито на плодове и зеленчуци

Мисия Варна

03-05-2012, 15:23

Снимка:

money.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Ще се търси вариант да се намалят наемите на 100-те неатрактивни търговски обекти, които сега стоят празни и се рушат

Продажбата на плодове и зеленчуци на открито ще бъде разрешена само по пазарите и борсите. 

Това предвиждат промените в Наредбата за разполагане на преместваеми обекти за търговия, приети днес от съветниците от комисията по търговия и туризъм. Ако предложението мине на сесия реално ще загине бизнеса на дребните квартални търговци, които излагат стоките си пред павилионите. Прокрадна се идеята, че търговците, които плащат тротоарно право ще могат да излагат продуктите като мостри, но не и да търгуват с тях. Това обаче не е заложено в предлаганите промени в наредбата, внесени от Андрей Василев (Нашият град). Дори и те да се гласуват на сесия, реално промените няма да засягат издадените към момента разрешителни за настоящата година. Забраната за търговията на открито с плодове, зеленчуци и хранителни стоки се регламентирала и от директиви на ЕС. Никой от съветниците не повдигна въпроса със сезонната продажба примерно на дини и пъпеши, която по традиция се извършва навън, а не в затворени помещения.

Съветниците от комисията по търговия приеха още в общински и държавни имоти да не могат да се разполагат търговски маси с площ по-голяма от 10 кв.м., а не както до сега 3 кв.м. Това изменение е в съответствие със Закона за устройство на територията. Явно до сега наредбата не е била съобразена с него. Улеснява се и процедурата за поставяне на рампи за инвалиди, като това ще става само с едно разрешение на комисията. Единствено стоки отговарящи на изискванията на Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните, ще могат да се предлагат в преместваемите обекти за търговия, гласи една от новите алинеи в предложението за промяна на общинската наредба. Върху обектите ще трябва да бъде отлязано и името и адреса на собственика.

Спорен момент в гласуванията бе текстът за обектите в частни имоти, а именно - те да се поставят без одобряване на схема от главния архитект и разрешителното да се издава за 10 години. "Текстът е смешен. Стига с тази слободия. Имотите са за живеене, а не за търговия. Превърнали сме Варна в битпазар. Временните обекти трябва да са едно изключение, иначе не сме Европа, а Анадола", възмути се Николай Недков ("Синя Варна утре"). Той поска разрешителните да не се издават за 10, а за 3 години. В гласуването Недков получи подкрепа единствено от председателя на комисията по търговия Снежана Донева("Синя Варна утре"). В крайна сметка бе прието предложението на Иван Портних (ГЕРБ) за пет години. Мотивът на Донева бе, че трябва да има равнопоставеност и след като разрешителните за поставяне на преместваеми обекти върху общински терени ще се издават за срок до три години (според приетото предложение на кмета Кирил Йорданов), то същият срок трябва да се отнася и за частните терени.

"Има некоректни платци, които си изчистват задълженията когато дойде време за подновяване на договорите. Ако се издават разрешителни за три години, а не както до сега за една година, то е възможно да има проблем със събиране на дължимите суми ", акцентира зам.-кметът на "Младост" Евгени Дянков, който бе единствен представител на ръководствата на районните администрации на комисията. Мераклийте за обекти ще трябва вече да предоставят и служебна бележка за липса на задължения към Община Варна, а за търговия с хранителни стоки и съгласувателно писмо от Агенцията по безопасност на храните. По предложение на Дянков след издаване на разрешение за поставяне, ако ползвателят се забави с монтирането на обекта по-дълго от два месеца, то се издава заповед за отмяна на това разрешително. Според идеята на Василев срокът трябваше да е един месец, но зам.-кметът на "Младост" подчерта, че времето е твърде кратко, впредвид процедурата за съгласуване с Е.ОН, ВиК и т.н.

Част от промените, предложени от Василев е и разрешителните за поставяне на преместваеми обекти на плажовете да се издават за срока на концесията, освен ако няма промяна в приетата схема за разполагането им.

На днешното заседание стана ясно, че във Варна има 100 търговски обекта, които са над 15 квадрата и към момента не са атрактивни, защото наемът се е оказал непосилен в условия на криза. Някои от обектите са дори над 150 квадрата и не само са пустеещи, защото никой не иска да плаща за тях огромни суми от над 2000 лева, но и се рушат и предстои да бъдат премахнати. На следващото заседание на комисията ще се разгледа въпроса за намаляване на наемите за тези обекти.