ГМО пшеница сблъска учени и активисти

Новините

02-05-2012, 19:24

Снимка:

ogopalakrishnan.posterous.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Учени призоваха към дискусия с екоактивисти, които искат да унищожат революционен сорт ГМО пшеница

Екоактивисти заплашват да унищожат генетично модифицирана пшеница във Великобритания. Учените от лабораторията, която провежда експеримента oтговориха с  молба за дискусия.

Според екоактивистите опитите са „риск за Великобританското земеделие”. Те смятат, че гените от модифицирания вид могат да се разпространят в околните полета, и че няма преценка доколко храните направени от тази пшеница са безопасни за ядене.

Активистите искат да унищожат генетично модифицирания сорт, и мислят, че „нямат избор”, защото оставянето на посевите ще бъде „терористичен акт."

За разлика от тях, учените смятат, че генно-модифицираните растения могат да бъдат полезни за околната среда. Сортът, който експериментаторите разработват, има в себе си ген, който е свързан с отделянето на феромон гонещ листните въшки. Очаква се това да доведе до значително по-малка употреба на пестициди.

„Описвате генно модифицираните растения като „недостатъчно тествани”, но когато се провеждат тестове вие искате да ги унищожите преди да бъде събрана каквато и да е полезна информация”, пишат в писмото си учените.