Валентин Станчев: ЦСКА бие Левски и 99 % е шампион

Спорт

29-04-2012, 13:23

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Няколко пъти отказах да отида на “Герена”, в мен винаги проговаряше запалянкото, допълва бившият нападател на "червените"

Валентин Станчев продължава да е любимец на феновете на ЦСКА. Бившият голмайстор изкара един сезон на “Армията” и спечели сърцата на привържениците.

“След това феновете отново скандираха името ми, въпреки че съм гостувал на ЦСКА с други отбори. Това означава много за мен”, казва Вальо преди интервюто си за агенция БЛИЦ. Търсим го по повод дербито между “Левски” и ЦСКА в неделя от 17:45 часа на Националния стадион “Васил Левски”.

-Вальо, очакванията ти за двубоя?
-Иска ми се ЦСКА да победи. Ако гледаме класирането и моментната форма, това трябва да стане по убедителен начин. Анализирайки ситуацията като бивш футболист и човек, който разбира играта, ще кажа, че няма изявен фаворит в дербито. Много пъти се е случвало, когато единият отбор е по-слаб да побеждава. Има много доказателства за подобно нещо.

-Къде са предимствата на ЦСКА?
-Безспорно Стойчо Младенов. Отличен мотиватор, психолог и тактик. Помните какво беше зимата, момчетата не можеха да ходят. Със същите тези футболисти сега видяхте какво направи. Явно знае как да ги мотивира и да ги накара да повярват, че могат.

-Много хора твърдят, че това е един от най-слабите отбори на ЦСКА, който има шанс да стане шампион?
-Аз не съм съгласен с подобна теза. Вярно, че бяха продадени част от водещите футболисти. Останаха обаче хора с качества и много млади момчета, които искат да играят и да се доказват. В последните години е имало два периода, които мога да коментирам и сравня с настоящия. Навремето, когато започнаха да играят Ицо, Любо и Емо Костадинов в ЦСКА, всеки казваше, че това подмладяване няма да доведе до успехи, а знаете какво постигнаха. След това по мое време (есента на 1998-а и пролетта на 1999 година) отново имаше смяна на поколенията. В първия отбор започнаха да играят Стилиян Петров, Мартин Петров, Букарев, вратарите Тошко Кючуков, Иво Иванов, Асен Букарев. Никой не очакваше нищо от нас. А играхме четири кръга в Европа, стигнахме до Атлетико (Мадрид).

-На какво може да разчита “Левски”, за да спечели?
-Отборът разполага с по-опитните футболисти. Ясен Петров е отличен специалист, който ще се опита да тушира напрежението от последния месец. Пожелавам му успехи, но от неделя късно вечерта нататък. От следващия кръг нека побеждава, но не и в дербито. Феновете на “Левски” в момента са раздвоени, едни са срещу ръководството, други – срещу отбора, част от публиката не идва на мачовете. Докато в ЦСКА е точно обратното, след успехите привържениците се върнаха на стадиона. Това е от много важно значение за “червените” в това дерби. Ако ЦСКА поведе, публиката на “Левски” ще започне да освирква футболистите си, което може да ги скове. Често сме ставали свидетели част от лидерите да се крият по терена. Не мога да определя кой може да поведе “Левски”. Мислите на Владимир Гаджев са в трансфер. Той има проблем с привържениците. Вече няколко пъти каза, че няма да остане. Ако отборът разчита само на Христо Йовов, ще им изиграе лоша шега.

-Ако ЦСКА победи “Левски”, ще стане ли шампион?
-На 99 процента ще бъде така. Нека обаче мине дербито и ще видим какво ще стане. Слушам, всички говорят, че ЦСКА има тежка програма до края. Няма тежка и лека, програмата е една и съща. Ако имаш отбор и треньор, излизаш и побеждаваш. Като нямаш и отбор от дъното на класирането може да те препъне.

-Какво стана, през зимата се говореше, че “Левски” е сигурен шампион?
-И вие журналистите сте малко виновни за това. Предварително насадихте някакво очакване. Аз много пъти съм казвал, трябва по-малко да се говори, а повече да се работи. На “Герена” явно си повярваха, че ще станат шампиони, а сега може и да не играят в Европа.

-Може ли дерби между ЦСКА и “Левски” да бъде уредено?
-Стотици пъти съм спорил за това нещо. Не вярвам на такива работи. Някой да влезе в съблекалнята на ЦСКА и да каже: “Днес давате на “Левски” или обратното. Може да има нещо, но на много-много високо ниво или съдията по някакъв начин да повлияе. Но футболистите, абсурд...няма начин.

-Преди да играеш за ЦСКА имал ли си възможност да отидеш в “Левски”?
-Търсеха ме, но отказах няколко пъти. Първо Стефан Грозданов ме канеше да отида на “Герена”. След това Томас Лафчис и Андрей Желязков също ме навиваха. Всеки път в мен проговаряше фенът на ЦСКА, запалянкото. Не може цял живот да си цесекар и да отидеш да играеш в “Левски”. Никога не съм съжалявал, че избрах да облека червената фланелка и че не съм отишъл на “Герена”.

-Колко мача си играл срещу “Левски” с екипа на ЦСКА?
-Само през есента на 1998 година. Биха ни с 2:0, но тогава имахме двама контузени и двама наказани. Не че това е оправдание, но е факт. Хванаха ни и в тежка серия, между двата мача с норвежкия Молде за Купата на УЕФА. В този мач Дончо Донев направи разликата, вкара ни един от головете. През пролетта не играх. Загубихме с 2:3, след като Милен Петков откри резултата, а после Гонзо обърна до 2:1. Имахме четирима наказани. На мен ми дадоха червен картон в предишния кръг срещу Нефтохимик. Спомням си, че имаше много грубо влизане срещу мен и изгониха някой от бургазлии. След като се изправих съдията ме изгони и мен, сигурно, защото съм оцелял (смее се). След мача с “Левски” обжалвахме червения картон и ми отмениха санкцията. Никаква полза, дербито вече беше минало.

-Защо има тенденция, когато “Левски” започне да вкарва голове на ЦСКА, не спира. И обратното, когато “червените” поведат или имат възможност за изразителна победа, не се възползват?
-Знам, че е така. Не знам защо се получава. Наистина, когато “Левски” има възможност да бележи срещу ЦСКА, не проявява милост. Този път обаче няма да е така, сигурен съм. Очаквам друго развитие на дербито.

-Помниш ли още онзи мач в Ловеч и осемте гола?
-Не ме подсещай. Никога няма да го забравя. Подобно нещо няма да се случи и в този, и в следващия живот. Не е нормално да загубиш с 0:8. Мислех си, че сънувам. Тогава обаче се събраха много причини за тази загуба, но в никакъв случай не беше въпрос на продаване, полягане и такива работи. Това са глупости. Помня, че на полувремето Пената влезе в съблекалнята и ни каза: "Няма да правя смени. Ще продължите да се резилите, защото вие сте си виновни". И беше прав, наистина голям резил. Няма смисъл да припомням, че всичко беше против нас, още през първото полувреме аз и Стилиян Петров уцелихме греди, а Литекс в края на полувремето вкара 3 гола. В началото на втората част изгониха Вальо Найденов и дадоха дузпа за Литекс.

-А през пролетта, когато паднахте с 2:3 от Литекс в София и после ги бихте на финала за Купата на България. Имаше ли уговорка да си поделите трофеите?
-Пак се говореше, че сме се разбрали. Познавам Гриша Ганчев, който не обича да губи. За мача с Литекс у дома за първенство осем футболисти получиха почивка и не играха. На финала ги победихме с 1:0 с мой гол. Радва ме, че успях да спечеля трофей само за един сезон в ЦСКА. Феновете и до днес ме уважават. Бях един от двайсетината легенди на клуба на честването на 60-годишния юбилей. Това означава много за мен, затова винаги ще продължа да обичам публиката на ЦСКА.