Археолози копаят на сметището във Въглен

Мисия Варна

19-04-2012, 01:21

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Всичко от Автора

Разкопки предшестват строителството на новата клетка за варненския боклук

Археологически разкопки започват в района на сметището край село Въглен,

научи ВарнаУтре.бг. Те ще са на терена, предвиден за новата клетка, която трябва да осигури така важното за Варна и околните общини разширение на сметището.

Специалисти от Историческия музей във Варна ще проведат предварителен археологически оглед, за да установят дали под бетона на бъдещата клетка няма да останат ценни аретфакти. Разкопките ще започнат през май и по план трябва да продължат до две седмици. Очакванията на археолозите са да попадната на останките на древно селище. Всичко намерено ще се каталогизира и експонира в РИМ Варна. Ако руините са със значима културна стойност, те ще бъдат извадени и реставрирани.

Общината намери финанси за разширението на сметището от европейски проекти по оперативна програма "Околна среда". По проекта трябва да се усвоят 32,38 млн. лв. за изграждане на 3 клетки на сметището и комплекс към него с обща площ 280 дка. Ще се строят и компостираща инсталация, пречиствателна станция, сметище за строителни отпадъци и административна сграда, които трябва да са готови до 2015.