Най-бедните санират без пари

Новините

18-04-2012, 06:44

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в.Стандарт

Всичко от Автора

Хората от 36 български градове ще имат възможност да искат финансиране от Брюксел за обновяване на старите панелки. Някои кметове вече са готови да инициират създаването на фондове, за да не се блокира програмата

От 1 юли ще могат да се подават документи и да се кандидатства с проекти за обновяване на жилищата си,

като най-бедните българи ще имат възможност да санират жилищата си, без да плащат, съобщава „Стандарт”.

Има идея общините и държавата да помогнат за вноските на социално слаби, ако входът кандидатства за финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие". Хората от 36 български градове ще имат възможност да искат финансиране от Брюксел за обновяване на старите панелки. Някои кметове вече са готови да инициират създаването на фондове, за да не се блокира програмата.

Този компромис обаче ще се прави единствено в случаите, когато става въпрос за един или двама от комшиите. Умува се и за други варианти за финансиране на по-бедните комшии. Един от тях е вноските им да бъдат платени с пари, събрани от входа, чрез отдаване на общи помещения под наем, поставяне на реклами или клетки на мобилни оператори. Ако никой от тези варианти не проработи, социално слабите съседи ще могат да осигурят своята вноска за обновяване на блока с помощта на държавата и различни програми на социалното министерство. Какви ще са критериите, за да ви отпусне държавата безвъзмездни средства за саниране, все още не е ясно.