С незаинтересованост и корупция се борят моряците от "Ина"

Мисия Варна

11-04-2012, 13:09

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВИКТОР ЧУДИНОВ

Всичко от Автора

Стачките в Гърция, нежеланието на МВнР да помогне и съмненията за корупция са някои от трудностите, пред които са изправени моряците от кораба "Ина" в борбата си за свобода и справедливост

Стачки на съд и полиция в Гърция, незаинтересованост от МВнР и корупция във варненската прокуратура са предизвикателствата, пред които моряците от кораба "Ина" трябва да се изправят, за да постигнат справедливост и свободата си. 

Общо седем човека бяха задържани миналата година по обвинение в участие в престъпна групировка за контрабанда на цигари.

Сред обвинените не беше собственикът на кораба Георги Мишков. 

След 5 месеца в ареста петима от моряците бяха пуснати, но при условие, че всеки месец се явяват в гръцкото посолство за подпис. Според тях отговорен за цялата драма е именно Мишков, но за момента той остава недосегаем. 

Българските моряци подали жалба до прокуратурата. Становището след шестмесечните проверки е, че

основания за престъпление няма.

При това се оказва, че следователите не са потърсили никого от задържаните моряци за разпит и на практика си измили ръцете. 

"Явно някой е бутнал нещо", беше коментарът на изстрадалите българи.

Прокурорът по делото - Катя Петрова, известна с това, че сключи споразумение с мотоциклетиста блъснал 20-годишната Лора, отказал съдействие и прехвърлил случая към софийска прокуратура.  

$130 000 неизплатени заплати дължи Мишков на моряците, но отказал да ги изплати. Последният му коментар бил, че е "ошушкан", докато в същото време кара скъп джип, ядосват се потърпевшите. 

В Гърция нещата също не вървят. Там непрекъснатите стачки на прокуратура, съд и полиция пречат на развитието на делото. 

Българското министерство на външните работи също отказва помощ  с мотива, че нямат право да се месят в работите на чужда страна. 

В същото време наскоро министърът на външните работи се ангажира лично със случая на Гълъбин Боевски

Подобно беше отношението и към затворения в Панама капитан Светлозар Собаджиев, където МВнР отново отказа помощ със същите доводи.

"Ако си българин в чужбина и се случи нещо, си обречен", беше коментарът на моряците.