Трета първа копка на циментовия завод в Девня, Борисов спести шампанското

Мисия Варна

10-04-2012, 12:55

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

ВИДЕО: Премиерът получи златно шампанско, но отказа да изпълни традицията с разбиване на бутилка в кофата на багера. Вместо това той връчи златното шампанско на слисания багерист

Нова клинкерна пещ ще има през 2014 г. в циментовия завод в Девня.

Първа копка на новото производство направи днес Бойко Борисов. Той е третия премиер, който участва в церемония за начало на стоителството на бъдещия циментов завод. Преди него Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев са правили първа копка на същото място в Девня. 

"В България е нормално да се прави първа копка по три пъти, след управлението на тройната колация", заяви Борисов. Преди да вземе думата обаче той накара изпълнителния директор Набил Франсис да отговори на въпроса защо точно сега заводът ще бъде построен. 

"Сега ситуацията е по-добра. Получихме повече помощ от правителството", заяви представителят на "Итал Чименти Груп" в България. След 25 месеца, когато заводът бъде готов в него ще бъдат отворени нови 1000 работни месеца. Инвестицията е за 160 млн. лв. евро. След завършването на новите мощности циментовият завод в Девня ще стане един от най-големите производители на цимент в Европа и ще е най-големият износител от Черноморсия регион. 

"Циментът е най-използваният продукт след водата", заяви Франсис и обеща заводът в Девня да бъде оборудван с най-модерната технология и да използва 40% алтернативно гориво - пластмасови отпадъци и биомаса. 

"Итал Чименти Груп" получи от премиера сертификат за инветститор клас А. От своя страна домакините подариха на Борисов бутилка шампанско, в която плуват люспи от чисто 23-картово злато. 

"В тази криза, няма да го счупим това", заяви премиерът и отказа да изпълни традицията с разбиване на бутилката в кофата на багера. Вместо това той връчи златното шампанско на слисания багерист. 

"Това е най-голямата инвестиция в индустрията на Бъларгия през последния четвърт век. След завършването на строителството инвестицията на "Итал Чименти Груп" в България ще се удвои", заяви от своя страна министърът на икономиката Делян Добрев.

"Кабинетът работи много интензивно по привличане на големи инвеститори в България. В момента преговаряме по още 9 проекта с размера на този в Девня. До края на май ще има още една първа копка от същото значение", обеща Добрев, но запази в тайна къде ще бъде тя.

Той призна, че при тези преговори бългаските предстатвители се сблъскват с жестоката конкуренция на съседите. В Сърбия например правителството давало 17 млн. евро на всеки инвеститор открил нови 1000 работни места. Голям интерес имало от страна на инвеститори и към залежите на природен газ в Черно море.

Според Добрев прогнозите за България са много добри на фона на установените вече между 40-70 млрд. кубика в румънския шелф. "Утре Министерски съвет ще вземе принципно решение България да инвестира в строителстовото на 7-ми блок на АЕЦ Козлудуй", каза още Добрев.