Устойчива на лекарства малария заплашва живота на милиони хора

Новините

06-04-2012, 13:43

Снимка:

topnews.in

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Според учени маларията в югоизточна Азия развива устойчивост към артемезинин – златният стандарт при лечението на болестта. Ако не бъде овладяна, тази заплаха може да коства живота на милиони хора

Най-ефективното лекарство срещу малария губи силата си, заплашвайки по този начин милиони хора.

Тестове проведени на границата на Тайланд и Бирма показват,че най-смъртоносната форма на маларията е развила устойчивост към артемезинин – златният стандарт при лечението на болестта.

Експерти описват това развитие като „много притеснително“ и предупреждават, че ефектите могат да бъдат „опустошителни“. Маларията е взела живота на 655 000 човека, предимно деца през 2010, според данни на СЗО. Те предупреждават, че тази цифра може да се увеличи.

Светът се опитва да елиминира заразата от 50 години,с особена интензивност в последните пет, благодарение на финансовата подкрепа на Бил Гейтс. Тези усилия доведоха до намаляване на заразените наполовина в много страни, тенденция, която сега може да бъде обърната.

Артемезининът е бил разглеждан дълго време като лекарство-чудо, защото действа бързо, има малко странични ефекти и досега почти 100% ефективност. 

„Опитите за контрол на маларията са жизнено зависими от артемезинина и лечение с негово участие. Ако тези лечения се провалят, нямаме други лекарства готови за прилагане, и не се очаква да бъдат разработени нови до края на десетилетието“, казват Ан-Катрин Ухлеман и Дейвид Фидок в проучването си, публикувано в The Lancet.

„Виждаме, че се появава малария устойчива на най-добрите ни лекарства, и тези резистентни паразити не са ограничени само до западна Камбоджа. Това е много притеснително и показва, че имаме малко време да въведем контрол над болестта, преди резитентността към лекарството да се увеличи и разпространи.“, коментира Професор Франсоа Ностен, директор на Shoklo Malaria Research Unit, които наблюдават болестта от над десетилетие. 

Оказва се, че усилията да бъде ограничено разпространението на резистентните паразити не са били нито достатъчни, нито навременни. Експертите са допълнително притеснени, защото резистентността към предходните лекарства срещу малария – хлорокуин и сулфадоксин-пириметамин също са се зародили в този регион, преди да се разпространят из югоизточна азия и Африка и да отнемат живота на милиони деца. 

Според новите проучвания на сегашното лекарство му е нужна с една трета повече време за да изчисти паразитите на маларията от кръвта в сравнение с 2001 – ясен знак, че става по-малко ефективно.

„Ефектите от това могат да бъдат опустошителни. Маларията и сега убива стотици хиляди всяка година. Ако лекарствата ни станат неефективни, тази цифра ще се увеличи неимоверно“, коментират лекари