Ново поколение ГМО пшеница гони насекоми с феромон

Животът

29-03-2012, 14:34

Снимка:

foodnotes.co.uk

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

Новосъздаденият сорт пшеница ще излъчва феромон, който гони вредните насекоми и привлича полезните

Новият генетично модифициран сорт пшеница е създаден така, че да излъчва феромон, който гони паразитните листни въшки и привлича полезните насекоми.

Пшеницата в момента расте в малък участък земя близо до Харфордшайър, Великобритания. Тя е създадена в опит да се намалят пораженията от насекоми по реколтата, както и да се намали употребата на пестициди.

Новата пшеница съдържа добавен синтетичен ген, който кара растението да изпуска феромон, свързан с уплаха и предупреждение при листните въшки. Феромонът е неуловим за хората, но според учените ще е достатъчен да прогони определени вредители, които разпорстраняват вируси и омаломощават растението. За сметка на това той има обратен ефект при полезните насекоми, като например калинките, защото те са привлечени от миризмата му.

"В този случай, това което правим, е че поставяме знаци „Паркирането забранено“ на всяко листо на растението. Това е много различен подход от всичко правено досега, и ще отвори нови подходи за използване на естествени механизми за защита“, обясняват учените

Полевите опити са само един от няколкото генномодифицирани сорта от „второ поколение“. Учените се надяват, че те ще бъдат широко-достъпни скоро. Първото поколение ГМО продукти предизвикаха вълна от недоволство по света и бяха забранени на много места, въпреки липсата на доказателства за вреда от тях. 

Дебатът за ГМО продължава, като модифицираните продукти са смятани за вредни за околната среда от голяма част от еко-активистите, а според противници на капитализма – те са създадени само за да осигурят повече доходи на големите  компании като Monsanto за сметка на обикновените хора.

Но сега учени смятат, че е настъпил моментът да се отвърне на тези удари. Според тях времето за намиране на нови начини за изхранване на нарастващата човешка популация изтича.  Учените разглеждат технологията за генно модифициране като продължение на „зелената революция“ от края на миналия век.

„Имахме няколко срещи с обществеността и анти-ГМО групи и открихме много общи точки с тях. Мисля, че има общ интерес в подобряване на устойчивостта на земеделието. А чрез използване на естествени процеси  се гледа по-добре на ГМ технологията“, обясни професор Джон Пикет, ръководител на проекта.