Варненската обсерватория посреща млади астрономи от цялата страна

Мисия Варна

29-03-2012, 07:15

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Астрономическата конференцията ще се проведе във варненската обсерватория "Николай Коперник", в петък и събота, с участието на учени-астрономи, ученици и студенти от цялата страна.

ХХХVІІІ Национална младежка конференция по астрономия тази година ще се проведе от 30 март до 1 април в Обсерваторията във Варна.

Официалното откриване е в петък, 30 март, от 14:00 ч. в конферентната зала на Обсерваторията. В конференцията, която ще продължи и в събота, участват учени-астрономи, ученици и студенти и техните преподаватели от обсерваториите от цялата страна.

"Очакваме на този най-широк форум на младите хора, които обичат звездното небе, да представят своите астрономически наблюдения и изследвания, да срещнат стари и нови приятели и съмишленици, да разменят идеи и да почерпят вдъхновение за бъдеща работа. Докладите и постерите, които младите астрономи представят, са на високо научно ниво, за което допринасят и преподавателите работещи с учениците", поясни директорът Свежина Димитрова от Националната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник".

В неделя, на 1 април, от 9:30 ч. в Обсерваторията ще се проведе заключителният етап на Националните конкурси в интернет "Физиката в моите очи" и "Ловци на небесни съкровища".  От 9:30 до 12:30ч. в конферентната зала на НАОП отличените проекти ще бъдат представени, поздравени и наградени с дипломи и плакети.

Конкурсите са включени в Националния календар за извънучилищни дейности на МОМН.

Организатори на проявите са Община Варна, Регионален инспекторат по образованието-Варна, НАОП "Николай Коперник"-Варна и ТО на НТС-Варна.