Младите сини започнаха преврат в СДС

Мисия Варна

12-03-2012, 11:08

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Едно тройно интервю с Петър Фотев, Явор Иванов, Минко Дочев

Дебат за бъдещето на СДС-Варна, експертен политически съвет и мониторинг за решенията на общинската администрация,

ясно дефинирани решения за развитието и бъдещето на един модерен, европейски град. Тези и куп още искания, провокирани от незавидното състояние на партията, поставиха преди месец 3-ма млади сини активисти. Явор Иванов, Минко Дочев, Петър Фотев са родени през 70-тте, не са били във властта и имат съвсем различни професии: Явор е миниджър в туризма, Петър е учител по литература, а Минко - търговски представител в голяма международна логистична компания.

Писнало им е от бездействието, от малодушието, от липсата на перспектива и клиентелизма. Но вместо да махнат с ръка: "Всички са маскари!" и да загърбят всичко на път за чужбина или към друга, по-успешна в момента партия, те търсят пътища за спасяване на "синята крепост".

За това какви точно са исканията им, за неудобните теми в СДС-Варна, за предателствата в десницата, за хората, които 20 години яхаха надеждите на варненци, за задкулисните игри в политическия ни живот си говорим може би дни преди местната организация да гласува "за" или "против" предлаганите от тях промени. Събрана е необходимата подписка за свикване на извънреден ГС на СДС-Варна,на който да бъде гласуван вот на недоврие на председателя.  

ВарнаУтре: Как се стигна до отвореното писмо, с което през февруари заявихте позицията си срещу сегашното ръководство на СДС във Варна?

Минко Дочев: Бяхме предизвикани от факта, че всички решения в СДС се взимат еднолично от Цанко Цветанов. Той сам реши, че подкрепяме Кирил Йорданов за втория тур, сам реши влизането ни в коалиция, група, мнозинство. Негови са и всички кадрови предложения за общинската администрация след изборите. Според нашия устав ГС трябва да даде мандат на председателя за преговори и да одобри предложенията, а такова решение няма.

Явор Иванов: Това не е лична атака срещу Цанко Цветанов. Но този човек избягва да се показва публично и ние разбираме сложната ситуация, в която се намира. Цялата му дейност като лидер на СДС е опровергаване на нещо казано или написано срещу него - в думите и действията му. Под негово ръководство, СДС няма нито едно предложение за секторни политики и публични услуги, предпоставка за качеството на живот на гражданите, никаква визия за бъдещето на град Варна и никакви предложения за развитието на партията в града.

Петър Фотев: Как можеш да правиш публична политика, когато председателят ти не е публична  личност? Не можем да имаме председател, който е неподходящ по ред причини да бъде кандидат за общински съветник или да да се кандидатира за кмет. В същото време този човек е едновременно председател на общинската организация, областен председател, член на Националния съвет и на Националния изпълнителен съвет и зам.-председател на СДС.

Минко Дочев: При нас проблем бяха и хората подадени за листата (за общински съветници за изборите през октомври - бел.ред.). Ако имахме  ярко разпознаваеми професионалисти в нея, ако в нея имаше повече хора, за които никой да не може да каже, че са зависими от този и онзи извън СДС, щяхме да вкараме повече съветници.

Явор Иванов: Листата беше подредена от Цветанов ,въпреки решението на Градския съвет. Ето, например, в последния ден на 6-то място беше сложен Юри Колев, а имаше решение на Градския съвет,задължително според Устава,друг човек да бъде. Доста хора в последния момент оттеглиха кандидатурите си и не пожелаха да са фигуранти в тази листа. Аз бях в предните места на листата, но аз съм оспорвал начина за подредба на листата. И мое морално право беше, въпрос на политическа хигиена - да се оттегля. Не съм съгласен, предложил съм мерки, те не са взети под внимание. Не е нормално да публикувам възражения,  а да си седя  в листата. Затова участвах на изборите като редови седесар.

Минко Дочев: Ние като партия сега във Варна нямаме разпознаваемост, последните ни медийни изяви са свързани само с негативни теми.

Петър Фотев: Цанко Цветанов е в пълна и вътрешно- ,и външно-партийна изолация.Повечето от зам.- председателите на СДС също подкрепиха декларацията ни. Подобна е ситуацията и с болшинството от членовете на Градския съвет. Между другото, след изборите не е имало нито едно събиране на Градския съвет. Не сме анализирали резултатите, не сме обсъждали кой крив, кой прав. Никой не е поел отговорността за случилото се.И най-важното-липсва визия за бъдещето на СДС.

Минко Дочев: Това е така и през последните 5-6 години. Не само сега.

Петър Фотев: След напускането на целия район "Приморски" и оттеглянето на други от зам.-председателите и активистите по различни причини,няма избрани нови хора на тяхно място. Не функционират ръководствата на останалите райони. Стигна се до там, че взимахме за застъпници случайни хора, които нямаха нищо общо с партията и идваха срещу заплащане.

ВарнаУтре: Твърдите, че имате подкрепата на местната организация. Каква обаче ще бъде реакцията на националното ръководство на партията?

Минко Дочев: Надяваме се да ни подкрепят, да вземат нужното решение..

Петър Фотев: Знаете ли? В националното ръководство има страх от скандали, да няма някой изгонен, някой свален, да не се стигне до люспенето отпреди години. В същото време сякаш без реакция остана масовото напускане на  наши активисти по време на предизборната кампания. Цели клубове отидоха да работят за други кандидат-кметове, които бяха конкуренти на избраника на Синята коалиция. Цялата организация на СДС-Приморски отиде при Марешки, а други при Антон Луков. Росен Колелиев – зам.-председател на СДС-Варна, не беше допуснат до участие в изборите, защото е бил в БСП през 1984-1985 г. Той също си е подал оставката, обиден, и никой не свиква събрание,за да се обсъдят поне проблемите, въпреки тези огромни пробойни в структурата.Предпочитаме да си заравяме главата в пясъка,все едно всичко си е наред и нищо не се случва.  

Минко Дочев: Стигнахме до там, че Борислав Гуцанов е опозиция на Кирил Йорданов, дето бяха ръка за ръка. И какво правим след 4 години? Казваме „ Браво, Киро, на ти 5 -ти мандат“. Защото пак  2 месеца преди изборите ще се сетим да се обединяваме, емисари ще тръгнат от партия на партия да преговарят за единна кандидатура. И пак ще стигнем до ситуацията от тази есен, когато много от десните избиратели се почувстваха предадени от подкрепата за четвъртия мандат на кмета.

ВарнаУтре: Колко се членовете на СДС във Варна?

Петър Фотев: 320-330 човека. Но повечето са членове само на хартия. На вътрешните избори  участваха малко повече от 200 души. Можем да приемем, че те са реалните членове. Активът е от около 30 човека.

ВарнаУтре: Твърдите, че Цанко Цветанов неправомерно сам е решил влизането в коалиция след изборите. Но това не беше само негово решение, а на Синята коалиция, в която влиза СДС...

Явор Иванов: Ние сме за Синята коалиция и този формат. Не мога да кажа, че е много успешен, но е единственият. Не можем да пренебрегваме и професионалната експертиза, която идва от страна на ДСБ и липсва в СДС на този етап. Ние не сме за излизане от мнозинството на всяка цена, но нашето участие там трябва да бъде принципно и на основата на програмни виждания как може да се развива градът. Ние очакваме ГЕРБ да предложи виждания как ще се развива Варна в различните сектори и сме готови да представим нашите предложения. Макрорамката на бюджета  е свита – ок. Съкратени са разходите -  консервативен подход, добре. Но къде са парите за инвестиционната политика? Най-голямата драма е в сферата на здравеопазването. Знаете, че всяка година се налага дофинансиране на здравните заведения. Как ще стане това тази година с този орязан бюджет? Виждаме Спешния център в какво състояние е.

ВарнаУтре: Трябва ли в нея да влязат и други десни партии?

Минко Дочев: Това трябваше да стане още преди тези избори, но нямаше програма, зад която да застаната всички десни сили в България или във Варна. Естествено и нормално е ДСБ да са първите ни партньори, а след това и други - има множество разпокъсани партийки, които не постигат никакъв резултат или вкарват 1 съветник и след това от тях не зависи почти нищо.  

Петър Фотев: Лидерите на десницата и в България, и във Варна трябва да живеят с реалностите и да не надценяват положението си. Трябва да живеем с мисълта, че не сме в позицията да извиваме ръце.

Явор Иванов: Има достатъчно хора, които не припознават ГЕРБ като дясна алтернатива. Има достатъчно много хора, които се интересуват от синята идея. На тях дължим това, което сме тръгнали да правим. Започна изключително важен мандат. По време на този мандат на местната власт ще бъде приета европейската програма 2020. В този изключително важен период, ако тук не се заложат приоритети и тези приоритети не влязат в националната програма за развитие, Варна е загинала. Къде са ни бизнеспарковете, къде са иновациите и ноу-хауто, къде е бъдещето на този град? На емиграцията ли ще разчитаме?

ВарнаУтре: И какъв е пътят да постигнете започнатото?

Минко Дочев: Надяваме се на широка подкрепа  от членовете на Градския съвет. 80% от тях твърдо ще застанат зад такава идея. Очакваме сериозна подкрепа от националното ръководство, което скоро ще се занимае с проблемите на СДС-Варна.

Петър Фотев:  Ние имаме необходимата подкрепа,за да свикаме този Градски съвет. Но да сме наясно – смяната на властта в СДС-Варна не е наша самоцел. Надяваме се Цанко Цветанов сам да стигне до извода да си подаде оставката. След това трябва да бъде назначено ръководство с временен мандат от НС на СДС.  То ще работи за структурно възстановяване на организацията и ще предложи управленска програма, основа за реална работа и бъдещето на града.