Сменят имената на 11 местности във Варна

Мисия Варна

06-03-2012, 17:15

Снимка:

bgmaps.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Каарач теке да стане Борисово, а Ментешето - Сборяново, предлагат воеводите

Искане за смяна на турско-арабските и гръцките имена на 11 селищни образования във Варна

е постъпило в комисията по култура към варненския местен парламент. Искането е по инициатива на ВМРО-Варна, обяви зам.-лидерът на воеводите и общински съветник Костадин Костадинов. По думите му промяната на турските имена не е прецедент. "В Бургас смениха над 120 имена", каза той. Промени е имало и на други места в страната. Във Варна са набелязани 11 селищни образования, на които адресна регистрация имат едва няколко десетки човека. "Тези места тепърва ще влизат в регулация, а вероятно ще станат и квартали на Варна и тогава промяната на имената им ще бъде много по-трудна", поясни Костадниов.

Той е убеден, че след като се вземе решение, цялата процедура по промяната на кадастралната карта с нанесените имоти може да се извърши от общинската администрация за седмица. "Хората няма да си сменят нотариалните актове на имотите", увери той. Предложенията са Ментеше да стане Сборяново, Акчелар - Белица, Кочмар - Боище, Орта Бурун - Средния нос, Патрабана - Стража, Сотира - Спасово, Каарач Теке - Борисово, Боклук Тарла - Нивата, Ваялар - Връбница, Дилбер чешма - Хубавата чешма и Балъм дере - Дъбов дол. Списъкът е изготвен след консултации с Дружеството на краеведите във Варна.

След като е било внесено в комисията по култура, предложението е било препратено за становище и в общинската ресорна дирекция. По думите на Костадинов, макар и правилникът да не го изисква ще се изчака и становището на администрацията, а след раглеждане в комисия ще бъде вкарано за одобрение на сесия на Общинския съвет.