Милиони загробени в тъпи проекти

Новините

06-03-2012, 06:27

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Цялата страна е изпълнена с десетки безсмислени,забравени или просто захвърлени съоръжения,сгради и инсталации

 „Труд” публикува обстойно проучване за  останалите неизползваеми сгради, безсмислени съоръжения, зали, болници,паркинги, рампи и пр. в цялата страна, в които са инвестирани стотици хиляди левове.

В публикацията те са наречени паметници на глупостта и мегаломанията.В голямата си част те се рушат и загрозяват околоната среда, предават кореспондентите на вестника.

Един от най-ярките примери е българо-македонската митница до жп гарата в Гюешево, напълно завършена през 1999 г., която стои затворена от 12-13 години. Луксозният комплекс е с разгъната площ 1634 кв. м. Проектиран и ускорено изграден по времето на Иван Костов. Струва към 600 хил. лв., осигурени по програма ФАР. Закупено са и модерно оборудване, мебелировка за около 30 хил. лв. Митничарите в Гюешево трябваше да контролират трафика по жп линията София - Кюстендил - Скопие. Тя обаче не се строи вече 20 години. До 2002 г. трябваше да бъде завършен т.нар. ЛОТ-1: първият етап от бъдещата международна гара Гюешево и трасето да стигне до тунела ”Деве баир” под българо-македонската граница. Около 550 м от тунела са прокопани преди повече от 60 години от италиански инженери и жп строители. И дотам.

Близо 195 000 лв. хвърли община Пловдив по време на управлението на предишния кмет Славчо Атанасов /ВМРО-ГЕРБ/ за обследване на 109 км вътрешноквартални улици с модерна френска техника, подобна на рентгенов апарат, а  данните бяха нужни за изготвяне на финансовия анализ при тегленето на заема от 30 млн. лв. от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за ремонт на близо 300 вътрешноквартални улички. Близо 2 години екипът на Славчо Атанасов и 5 общински дирекции подготвяха нужната документация за заема от ЕБВР, но тегленето му бе стопирано през 2010 г. от финансовия министър Симеон Дянков. Така 195 000 лв., дадени от община Пловдив, се оказаха хвърлени на вятъра. Пак Атанасов похарчи 43 хил. лв. за електронни бариери, които бяха монтирани на входовете на Голяма община на площад "Стефан Стамболов" 1. Те бяха махнати от новия кмет Иван Тотев (ГЕРБ).

С втората по големина зала в страната се перчи Родопският драматичен театър в Смолян.. Сега зданието се води само сцена на Драматичен театър “Николай Масалитинов” - Пловдив.И ако залите все пак се ползват, то останалите 2/3 от сградата са полупразни в последните години.

„Замръзнали” асансьори за инвалиди, подлези в окаяно състояние и стоп-колчета, които не работят, са само част от ненужните инвестиции, които Столичната община направи през последните години. Стотици хиляди левове бяха пръснати за изграждането на съоръжения, които реално не се използват по предназначение. А понякога дори повече пречеха, отколкото помагаха. Неефективните бариери струваха на общината над 73 хил. лв., платени на доставчика - италианската “Ти Ай Еф Електроника”.

Огромна зала в центъра на Благоевград, строена за церемонии и семинари, вече десета година стои залостена.

Сливенци и гостите на града попадат в абсурден капан, ако решат да пътуват от новата автогара. Хората са принудени да чакат на открито и в дъжд, и в сняг, и при 40-градусови жеги. Новата автогара излезе “златна” - строежът й струваше 1,5 млн. лв. При първия по-силен вятър обаче козирките се пречупиха като сламки и по чудо се размина без жертви. Съоръженията бяха захвърлени край автогарата, вместо да бъдат ремонтирани.

Дворът на болницата “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново наподобява джунгла. Сред тресавището стърчи недостроената сграда на хирургическия блок. Градежът е започнат преди повече от 30 години и до днес не е завършен, но в бетона са потънали стотици хиляди левове. В момента лечебното заведение харчи 300 000 лв. годишно за медицински и транспортни дейности, тъй като двете му бази са отдалечени на 3 км една от друга. А изоставената сграда е в двора.

Нито един инвалид не е използвал досега специалните платформи в сградата на областната администрация в Русе. За монтираните съоръжения преди четири години бившият министър на държавната администрация Николай Василев плати 242 000 лв. от републиканския бюджет.