Мащабна операция "Спасяването на една чайка" с неочакван край

Мисия Варна

27-02-2012, 16:17

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Драма с бедстваща птица накара природолюбители да се разхождат нощем по покривите на "Аспарухово"

Чайка, заклещена на комина на блок на бул."Кирил и Методий" в "Аспарухово", "взриви" местните природозащитници. Всичко започва, когато 90-годишна дама подава сигнал, че от балкона си вижда заклещена чайка, "която може да е била и гларус", на покрива на съседната кооперация. Притеснена жената звъни на 112, пожарна, гражданска защита и полиция. Институциите обаче отказват да се отзоват и старицата решава да звънне в екодружество "Зелени балкани" с молба за помощ. Еколозите приемат сигнала и един от тях хуква към апартамента на бабата, откъдето започва и същинският екшън. 

"Пристигайки на адреса, тя е там, чака ме, в очите й има толкова много надежда. Влизам в кооперацията, качвам се на последния етаж и ме посреща заключена врата. Единствената, която води до покрива на сградата. За нея има ключ само собственикът на апартамента, през който трябва да се мине, за да се отиде до комина, където в адски мъки умира една незащитена от закона птица. Но той не желае да помогне на мен, за да я спася", предава ситуацията на живо във Фейсбук отзовалият се на повика на бабата природозащитник.

Историята продължава отново със звънене на Гражданска защита и пожарната. От там идва отговор, че няма компетентен орган, който да се ангажира със спасяването на гларуси. Природозащитникът обаче не се отказва и пренася събитията в IV Районно управление в кв. "Аспарухово", където се изричат горещи молби към полицаите. 

"Моля ги за помощ. Знаете отговора, нали?! А там сега една бабичка на 90 години стои и се взира през балкончето си, плачейки и молейки се някой да се притече на помощ", жалва се екологът от липсата на отклик от униформените.

Разбирайки, че служителите на реда няма да помогнат и трогнати от агонията на чайката ентусиасти, които следят драмата онлайн в социалната мрежа, предлагат помощта си. Няколко човека отиват на мястото, но най-смела се оказва млада жена, която доброволно приема мисия, изискваща да се озове на покрив посред нощ, за да спасява птица. Загрижената дама изчаква да пристигнат работници от близкия строеж, чийто покрив е долепен до покрива с гларуса. От там тя успява да направи оценка на ситуацията.

Вместо да дойде спасение обаче, събитията претърпяват светкавичен обрат. Оказва се, че чайка няма. Заклещило се е парче ламарина, което бабата сбъркала с птица. Само че това не успокоява разтревожените природозащитници, които са твърдо убедени, че са видели с очите си как гларусът се гърчи на комина.

Започват предположенията, че крилатото е умишлено умъртвено и изхвърлено около блока. Новата версия подтиква спасителите към нови, още по-драстични действия. Тръгва нощна обиколка на района и на казаните в квартала, за да се открие трупа на птицата. Търсенето обаче претърпява неуспех - тяло няма, а природозащитниците се прибират тъжни по домовете си, убедени, че някой е скрил мъртвата чайка.