Взривиха човек в центъра на Варна: Нова война за рапаните (+++)

Мисия Варна

24-02-2012, 08:12

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Бомбата уби Йордан Харасимов - собственик на най-голямата рапанджийска фирма по Северното Черноморие. 

Ауди А8 беше взривено в центъра на Варна около 8:00 часа.

Загиналият шофьор е Йордан Харасимов - собственик на фирмата за улов и търговия на риба и морски деликатеси "Север експорт", потвърдиха официално от полицията. 

Автомобилът е гръмнал в движение на 20 метра преди светофара на кръстовището на Икономическия университет. След взрива колата, която идвала откъм Златни пясъци,  продължила да се движи и се ударила в стълба на светофара. Движението е отцепено, а колоната от коли стига до хотел "Димят", видя репортер на ВарнаУтре.бг. На мястото има над 20 полицаи и пожани коли. По асфалта наоколо има кръв от загиналия шофьор.

Снимката е направена от Гражданина-Репортер Христо Станев, още преди районът да е отцепен от полицията. 

"Около 8 часа бях на РЕП-а пред ВИНС-а. Чу се ужасяващ взрив. Много силен беше звукът.  Колата се взриви в движение - светофарът беше зелен. Ако беше червено и други коли щяха да пострадат", разказа очевидец пред ВарнаУтре.бг. По думите след огрлушителния взрива, таванът на колата над шофьорското място се отворил като консервна кутия. Очевидецът два пъти звънял на тел. 112. Едва 5 минути след взрива пристигнала полиция. Линейката е дошла след това. "Номерът на колата беше варненски, може би 6996", разказа още очевидецът. 

Вариантът взривът да е вследствие на неизправна газова уредба отпадна още в първите минути на разследването. Най- вероятната версия е за поставен взрив под шофьорското място. Видът на колата, от която не е останало много, също го подсказва.

Шофьорът е бил закаран жив в болницата, но въпреки бързата намеса на докторите е починал в шокова зала. Тялото е било извадено буквално на части. По информация на полицията колата е била служебна на фирма "Север Експорт", собственост на загиналия Йордан Харасимов. Той и е член на УС на сдружение „Черноморски изгрев” във Варна.

Харасимов е сред най-големите играчи на пазара на рапани и със сигурност е най-големият по Северното Черноморие. Той е и бивш шампион по класическа борба и дългогодишен Председател на клуба по класическа борба във варна “Локомотив 93”. С морски деликатеси се занимава близо 20 години.  В борсата на фирмата под Аспаруховия мост се продава прясна рибра и миди, и всякакви замразени и консервирани морски продукти.  Собственост н "Север експорт" е и някогашното пристанище на "Петрол". На него сега акостират "ракетите" (РК -риболовен кораб) на фирмата. "Север Експорт" е наемател и на един от 15-те магазина на Рибната борса на Централния пазар.

След 2 седмици Харасимов щеше да навърши 53 години. 

(+)

Харасимов е бил следствен по дело за неплатени данъци през 2007 г., научи ВарнаУтре.бг. След като е платил задълженията си, следствието е био прекратено. На полицията не е известно да е имало заплахи срещу него.

(+) 

Харасимов е имал конфликт в миналото със свой съдружник, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред журналисти в парламента. „Има негов съдружник, с който преди 5-6 години са се разделили, имало е някакви оплаквания и сигнали, които са подавали един срещу друг”, обясни още Цветанов.