Продавачи на мартеници уплътниха тротоарите на Варна

Мисия Варна

23-02-2012, 15:01

Снимка:

©ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Цени и модели на мартеници и тази година има за всеки джоб и вкус

По-малко от 10 дни преди да отпразнуваме идването на Баба Марта, продавачите на бяло-червените конци вече са уплътнили тротоарните площи във Варна.

Те са се разположили във всички части града. За да извършват търговия, продавачите плащат тротоарно право на районните кметства. Цената му е между 90 ст. и левче за квадратен метър на ден, плюс 2 ст. за такса смет.  Най-много разрешителни за продажба на мартеници на открито са издали в централния район „Одесос“. Там мераклиите да продават червено-бели конци и цветя за деня на Баба Марта са достигнали 317. Навярно кризата е ударила и бизнеса с мартеници, защото продавачите са намалели  драстично в сравнение с  миналата година. През 2011 г. те са били 449. Най-скромни се оказаха в район „Младост“, където тротоарно право са закупили едва 34 търговци. Първата молба е била подаден още в началото на януари от възрастна жена.

Цени и модели на мартеници и тази година има за всеки джоб и вкус. Семплите гривнички от конци вървят по 10 ст. бройката, но само ако си купите поне 5. За други модели също има отстъпка за количества. По-шикозните модели вървят от 2 лева нагоре. Най-обемните мартеници стигат до 4 лв. бройката. Пластмасови гривни в бяло и червено започват от лев и стигат до два. Китайските мартеници традиционно държат цени от 60 до 80 ст. През тази година децата и тийнейджърите отново се радват на мартеници с анимационни и комиксови герои, както и с актьори.