Учени призоваха делфините да бъдат признати за "не-човешки личности"

Новините

21-02-2012, 14:59

Снимка:

hitchhikers.wikia.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Вече не само според "Пътеводител на галактическия стопаджия" делфините са вторите най-интелигентни същества на Земята. 

Делфините имат различими култури, общества и личности и са толкова сложни, че трябва да бъдат разглеждани в същата светлина като хората, казаха експерти.

Учените се надяват да убедят международните власти да включат в закон правата на китоподобните.

Обсъждайки тяхната „Декларация на правата“ в годишната среща на  Американската "Асоциация за наредък на науката", международен екип от изследователи заяви, че животните трябва да имат същите права на живот, свобода и благоденствие като хората.

„Приликите между китоподобните и хората са такива, че те, както и ние, имат индивидуално чувство за Аз" каза др. Томас Уайт, експерт по етика в университета „Лойола Меримонт“ в Калифорния 

„Делфините са не-човешки личности...убиването им е етичният еквивалент на умишлено убийството на човешко същество“ заяви той. 

Припознаването на статуса на китоподбните в правото е важно, защото  ще направи лова  на китове и непрецизните методи за риболов неморални и незаконни.

Скорошни научни изследвания върху мозъците на делфините, са показали, че те са по-интелигентни от шимпанзетата, и комуникират едни с други по начини сходни на човешките.

Освен това, те са способни да разпознават себе си в огледало, да учат и да се учат едни други на нови модели на поведение, както и да мислят за бъдещето, показват изследвания.

Групата изследователи, установили "Декларацията за права на китоподобните" на конференция в Хелзинки преди две години, и сега събира поддръжка от учени, с надеждата да издигне въпроса на вниманието на законодателите.

Документа засяга точки като правото на живот, свободно съществуване и защита на естествената среда. Друга точка от него е че никой човек или организация няма правото да притежава китоподобно, или да уврежда културата им.

Др. Лори Марино от университета „Емори“ в Атланта, един от създателите на декларацията, каза че тя е подтикната от промяната в разбирането ни на мозъка на делфините.

„Той е много различен, но сложността му е близка до човешката“ каза тя.