10 загинаха в потопа, бебе се роди в наводненото село (+)

Новините

06-02-2012, 09:08

Снимка:

Ronito Ron / facebook

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Наводнено е село Бисер край Харманли

21.20 Дете се роди в наводненото село Бисер

В наводненото село Бисер жена роди с помощта на нейна съседка. Акушерката от близкия град давала инструкции по телефона, съобщи агенция Ройтерс в информация за трагедията в харманлийското село.

Раждането е преминало без проблеми. Майката Марта Главова, на 24 г., възнамерява да кръсти момиченцето Снежана.

20.10 Вече 10 са жертвите на наводнението в харманлийското село Бисер стават 10, още двама са в неизвестност

73-годишен мъж е получил удар в близкото село Лешниково при вида на давещите се животни в двора му, съобщава haskovo.info. Двама загинали има в Иваново. По непотвърдена информация те са били пометени от приливната вълна, докато са пътували с колата. Двама са загинали в друга кола, отнесена от водата край с. Бориславци.

На моста към Маджарово са се удавили мъж и жена, които са се преобърнали с джип. 50-годишният Васил и съпругата му тръгнали с джип рано сутринта от Бисер за Иваново. В един момент джипът им е закъсал и забуксувал в тиня. Заседнали там, тогава ги ударила вълната от скъсаната дига на яз. "Иваново". Останалите загинали са от село Бисер. Други двама се издирват там.
Спасителните действия в района на селото продължават. Около 70 човека са евакуирани. 27 от тях са настанени в харманлийската болница с измръзвания. Към 21 часа в района на бедствието ще бъдат доставени 5 тона храни, химически тоалетни, одеяла и дрехи. На място дежурят и лекари.

18.30 Още един удавен беше намерен в село Бисер.

Така жертвите на придошлата река Харманлийска, в която се изляха водите на язовир Иваново, вече станаха 9.

17.05 Осем са жертвите на наводненията в Хасковска област.

Четирима души са загиналите в харманлийското село Бисер, две са жертвите от село Иваново и две - в град Маджарово.

17.00 Всички пострадали от наводнението в село Бисер, община Харманли, ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния размер от 325 лева,

съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Парите  са част от мерките за преодоляване на бедствието и ще бъдат отпуснати от дирекция "Социално подпомагне" – Харманли.

Екипи от Агенцията за социално подпомагане ще бъдат изпратени спешно в бедстващите райони от общината, а служители на дирекция "Социално подпомагане" - Харманли, са в района на наводнението и съдействат на спасителните екипи за извеждането и настаняването на пострадалите хора, както и за осигуряването на топла храна, напитки и дрехи.

Задействан е и Националният план за защита при наводнения за областите Хасково, Смолян, Кърджали и Стара Загора. Заповедта е на премиера Бойко Борисов, съобщи БНР. В Хасково и Кърджали вече беше обявено бедствено положение. До тук има потвърждения за най-малко 8 жертви на пороите в Хасковско. Сформиран е Национален щаб под ръководството на вицепремиера Цветан Цветанов. Областните управители са уведомени да организират контрола на язовирите, за да се избегнат още наводнения.

МВнР уведоми с нота тази сутрин властите на Гърция и Турция, че язовир "Ивайловград" ще започне да прелива, като по-късно днес се очаква това да се случи и с водите на язовир "Студен кладенец". Количеството на изпусканите води след язовира е 268 куб.м/сек., се посочва в съобщението.

16.30 И кметът на община Свиленград Георги Манолов обяви бедствено положение, съобщават колегите от ПловдивУтре.бг.

Заради обилните валежи и преливащи язовири по течението, нивото на река Марица се е повишило с над 3 метра. Сутринта водата е започнала да прелива по крайбрежните улици „Граничар" и „Крайречна" и в квартал Гебран.

В общината действа кризисен щаб и са предприети мерки за справяне със ситуацията в града и заплашените села Генералово и Капитан Андреево.

Евакуирани са децата от ОДЗ „Зорница", осигурени са автобуси за преместването им в ЦДГ „Слънце". Начално училище „Христо Попмарков" е определено за център за настаняване на бедстващи хора, съобщиха от общинската администрация. Оттам добавиха още, че екипи работят по укрепване на дигите и допълнително изграждат временни диги.

Критичната ситуация не подмина град Любимец и околните села. Кладенците с питейна вода в помпената станция на града са изцяло заляти от придошлите  води на язовира край село Иваново. Пътят и близките демеделски земи също са под вода.

14.55 Пет са жертвите в село  Бисер. Десет души все още се издирват.

Хеликоптери и водолази бяха включени в спасителните акции в селото, а също и екипи на горските служби с високопроходима техника. Мобилизирани са още областните и общински земеделски служби, както и ветеринарните власти. Военни от Крумово и Стара Загора също помагат в акциите.

14.00 Спасителни екипи издирват мъж, който бил в автомобил, пропаднал в дере след скъсване на мост.

Починала жена е намерена в колата.  По-рано бе съобщено за три трупа извадени от водолази.  Сигналът за мъж и жена в колата е подаден около 13.02 в Регионалната служба 112 – Кърджали.  От него става ясно, че около 11,40 часа е постъпила информация за двама жители на с. Иваново, които са тръгнали към Харманли и се издирват. В 11.58 часа след скъсване на мост на главния път в дерето е открит лек автомобил, синът на издирваните е потвърдил, че  автомобилът е на родителите му.  Военна техника се е включила в акцията. Двата хеликоптера прелитат над потъналото село и се опитват да спуснат спасителите, които трябва да извадят хванатите в капан във водната стихия хора. Рухнали са около 15 къщи и постройки.

Десетки животни са удавени. Мобилизирани са всички линейки в областта, които до този момент са извозили около 30-40 пострадали хора. Една част са настанени в болница, други в сградата на старческия дом в района.

10.15 Кураж на хората, които очакват хеликоптерите в село Бисер, пожела премиерът Борисов в телефонно интервю за БНТ.  

"Проблемът е, че "Кугър"-ите, за които дадохме толкова много пари, нямат антиобледенителни системи - 60 метра е горната граница и рискът да паднат, ако излетят, е много голям", каза Борисов, като веднага добави, че въпреки това хеликоптерите са излетели и ще се движат ниско над реката Марица в опит да достигнат до наводнения район.

10.00  Щетите в село Бисер са огромни, а за един 90-годишен дядо се смята, че е удавен, каза за Дарик кметът на селото Златка Ангелова:

„Аз се намирам на моста - разрушенията са уникални. Когато се скъса стената, бях на моста, опитах се да евакуирам хората тук, но останах на втория етаж на една сграда, защото първият етаж беше залят. Сега вече се оттече водата и успях да изляза. Къщи падат, всичко пада наоколо. 90% от селото е залято. Ако има евакуация, сигурно е от другата страна на моста - там виждам пожарни и спасителни екипи. Има хора, които помагат, но са от другата страна на моста. На моста има дупка, много трудно е минаването. Не се наемам да мина".

9.45 Хеликоптер от авиобаза „Крумово” ще бъде изпратен в село Бисер, съобщиха от пресцентъра на МВР

Първите два екипа на пожарната са пристигнали вече на място. Създава се организация за привличане на допълнителни сили за оказване помощ на населението и с лодки. Ще се изпрати цялата налична техника.
Между селата Стойково и Брягово се е повишило рязко нивото на водата, която е заляла пътното платно. Получен е сигнал за затънал във водата лек автомобил с двама души. Изпратен е спасителен екип, информира Агенция „Фокус”

9.15 Водата е помела кола с двама пътници в нея

Нивото на водата се задържа, съобщи отново по телефона Иван Вутов, който със семейството си е на гости в село Бисер и е блокиран на втория етаж на къща на 100 метра от реката. Според него по покривите на съседните къщи се виждат хора. Има и деца. Селото е залято от два водни стълба от над 3 метра. Първата вълна помела всички огради и след нея водата останала на ниво от около 2 метра. Втората качила водата до втория етаж. В селото живеят отколо 600 души. "Молим се само постройката да издържи. Всички къщи тук са от гредоред и не знаем дали водата няма да го разбие", заяви Вутов.

Областният управител на Хасково Ирена Узунова съобщи за двама души, пометени с колата си от приливната вълна. Според нея обаче засега няма данни за жертви на наводнението. Всички живеещи по поречието на реката в следващите селища към Любимец да се качат на втория етаж на къщите си, да се отдалечат от реката и да тръгнат към хълмовете край селата, предупреди областният управител.

9.10 Язовир Иваново е скъсал стената си около 8 и 30 часа тази сутрин.

Приливна вълна от 3 метра залива село Бисер край Харманли. Къщите са залети до втория етаж и хората са по покривите, стана ясно от телефонно обаждане на изпаднало  в паника семейство в ефира на БТВ. Според тях не е ясна съдбата на хората, чиито къщи са по поречието на реката, както и на тези, които нямат втори етаж. Все още никой не ги спасява, страхуват се за живота си.

По телефона от Гражданска защита обявиха, че още нямат никаква информация за ситуацията. Два екипа все още пътуват натам. Въпреки лошото време правят опити да вдигнат хеликоптерите, които, според хората, в наводнените къщи, са единственият им шанс за оцеляване.