Изсичат Джанавара, държавата нехае

Мисия Варна

05-02-2012, 13:58

Снимка:

ВМРО-Варна

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ВМРО предлагат драстично завишаване на глобата за незаконна сеч и пращане на акта не в прокуратурата, а обвързване с НАП

В местността Джанавара има поголовна сеч. На метри от главния път цигани секат дървета с брадви, с триони и ги товарят в каруци, колички и казани.

Държавата е опънала чадър над тях и те не се притесняват, дори когато ги снимат, защото знаят законите. Това алармира зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. Конкретният случай, в който воеводите са станали свидетели как се изсича гората, е по сигнал на Лъчезар Борисов.

"Идете в гората да видите как тези, които секат, са повече от тези, които се разхождат. Тонове с дървета вече ги няма. Всичко се е оголило и то покрай пътя. Изгнилите и паднали борове никой не ги пипа, защото те горят много бързо. Сърцето ме боли, като гледам. Щетите не могат да се възстановят с години, дори и да има благодетел", разказа пред медиите Борисов, който се е опитал да подаде сигнала до компетентните органи, но без успех.

В крайна сметка се оказва, че при сигнал за незаконна сеч горските стражари просто пишат актове за 50-60 лева, каквато е стойността на един кубик дърва. След това той се изпраща в прокуратурата, откъдето обаче отказват да образуват наказателно производство, защото квалифицират случая като маловажен.

"Горското стопанство е собственик на гората, има нотариален акт, но там не пише колко струва тя. Горските стражи се страхуват, защото ги бият редовно, режат им гумите, трошат им колите. Горските надзиратели също ядат бой от циганите", заяви Костадинов.

Според ВМРО решението на проблема е свързано на първо място със завишаване на глобите за незаконна сеч. Сега те са от 50 лева до 3000 лева. Предложението на воеводите е глобата да стане от 500 лева до 5000 лева. За да се гарантира по някакъв начин събираемостта на сумите, Костадинов предлага актовете да не се препращат към прокуратурата, а към НАП. Съответно ромите няма да могат да получават социалните си помощи, без да са изплатили задълженията към държавата. В случай че лицето не получава помощи, идеята е то да "плати" с обществено-полезен труд.

Предложенията ще бъдат изпратени в парламентарната комисия по земеделие и гори.