Хайка за хранителни добавки

Новините

31-01-2012, 09:50

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Ако се намерят добавки с етикети без производител и възможност за обратна проследяемост, те се унищожават, а глобата стига до 10 000 лв.

„Труд” съобщава, че Агенията по храните започва тотална проверка на хранителните добавки.

Ще се проверяват магазини, фитнес центрове и аптеки, за да търси добавки със заблуждаващи етикети или изобщо без такива. Ще се гледа и дали лекарства не са “скрити” като добавки.

“Има хранителни добавки, на които пише, че лекуват рак, цироза на черния дроб, хепатит. Затова започваме акция срещу тези стоки”, заяви агроминистърът Мирослав Найденов. Той добави още, че години наред “никой” не е следил тези продукти. Земеделският министър се закани, че всички продукти със заблуждаващи етикети ще изчезнат от търговската мрежа.

“Най-често етикетите са написани на чужд език, липсва номер за обратна проследяемост на стоката, т.е., ако има инцидент с този продукт, не можеш да стигнеш до производителя му”, коментира шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов. “Основен проблем е и доставката на тези храни през интернет, където вече няма никаква сигурност за произхода на стоката”, добави Войнов. Затова инспекторите щели да се вгледат и в интернет сайтовете.

Изненадващо се оказа, че глобата за хранителните добавки “лек за всичко” варира от 500 до 1000 лв., защото по Закона за храните се приемат за стоки с подвеждащи етикети. Добавките трябва да се преопаковат, за да се пуснат пак на пазара.Ако се намерят добавки с етикети без производител и възможност за обратна проследяемост, те се унищожават, а глобата стига до 10 000 лв.

Оказа се обаче, че от година насам регистрацията на нови хранителни добавки е в законов вакуум.